Berlin’de mahkûmlara internet imkânı

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de mahkûmlara internet imkânı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2022 11:57

Almanya’da ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla, Berlin’de bir hapishanede mahkûmlara internet kullanma imkânı tanındı. Lichtenberg’deki kadın cezaevinde pilot proje kapsamında mahkûmiyeti sona erip dışarıya çıkacak hükümlülerin yeniden sosyalizasyonu hedefleniyor.

Haberin Devamı

BERLİN Senatosu Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Dairesi Başkanı Susanne Gerlach, Berlin’in Lichtenberg’deki kadın hapishanesinde gerçekleştirdiklerinin bir ‘dönüm noktası’ olduğunu söyledi. Pilot projeye göre mahkûmların artık 70 hücrede internet erişimi bulunuyor. Adalet Senatörü Lena Kreck, mahkûmların, Almanya Anayasası ve Berlin Eyalet Anayasası’ndan kaynaklanan ‘yeniden sosyalleşme hakkı’na sahip olduğunu belirtirken, “Yeniden sosyalleşme, özgür bir yaşama hazırlanmak anlamına geliyor” dedi.

Berlin’de mahkûmlara internet imkânı
KISITLI İMKÂN TANINIYOR
Uygulama kapsamında sunulan internet mahkûmlara kısıtlı olarak hizmet veriyor. İlk bakışta, özgürlüğe açılan dijital pencere gibi gözükse de mahkûmlar Instagram ve Facebook gibi sosyal medya ve hatta YouTube gibi video platformlarını kullanamıyor. Hücrelerde dokunmatik bir ekran ve kablolu bir uzaktan kumanda internete erişim sağlıyor. Üstelik genel bir browser da eksik. Bunun yerine, kullanılabilir tüm hizmetler önceden tanımlanmış platform üzerinden sunuluyor. Hücredeki internet erişimi, bu nedenle çok kısıtlı ve daha çok bir tür denetimli sörf gibi görünüyor. Bu şekilde adli idare, mahkûmların güvenlikle ilgili bilgileri edinmelerini veya cezaevi içinden kamuya açık forumlarda paylaşımda bulunmalarını engellemeyi hedefliyor. Ayrıca mahkûmların dış dünya ile e-posta yazışmaları bazı durumlarda takip edilebilecek. Cezaevi yönetimi bu nedenle güvenlik sorunu endişesi taşımıyor.
AMAÇ DIŞARIDAKİ HAYATA HAZIRLANMAK
İnternet erişimi öncelikle ‘dışarıdaki hayata’ hazırlanmak, iş başvurularını kolaylaştırmak ve ufku genişletmek hedefiyle hayata geçirildi. ‘İzin verilen’ ana sayfalar arasında haber siteleri, merkez ve bölge kütüphanelerinin çevrimiçi hizmetleri yer alıyor. Buna ek olarak, kullanıcılar artık adalet sisteminin cezaevlerindeki kâğıt bürokrasisini azaltmayı amaçlayan dijital başvuru sistemine erişebilecek. ‘Angry Birds’ veya klasik sudoku ve solitaire gibi akıllı telefon oyunlarına da izin veriliyor. Tüm bu kullanımlar mahkûmlar için ücretsiz. Telefon, görüntülü sohbet, televizyon, radyo, e-postalar, ofis programları, bilgisayar oyunları gibi daha karmaşık işlevler ise ücretli. Mahkûmlar tüm bunları ancak cihazları kuran şirketle bir sözleşme imzalarlarsa elde edebilecek. Cezaevi internet ihalesini ise Telio Communications GmbH 2021 adlı şirket kazandı. Mahkûmlar şirkete ya belirli hizmetler için bir defaya mahsus ya da sürekli olarak abonelik şeklinde ödeme yapabilecek.
Berlin’de mahkûmlara internet imkânı
MUHALEFET ELEŞTİRDİ: LÜKS BİR PROJE
Kadın hapishanesindeki pilot projenin sadece bir başlangıç olması bekleniyor. Ekim 2023’e kadar Berlin’deki tüm cezaevleri, toplam 7 yıllık bir hazırlık sürecinin ardından internetle donatılacak. 2016 yılından bu yana sistemin üzerinde çalışılıyordu. Berlin’deki üç muhalefet partisi ise uygulamayı eleştirdi. CDU, AfD ve FDP, Berlin eyalet hükümetini bu konuda yanlış öncelikler belirlemekle eleştirdi. CDU’nun hukuk politikası sözcüsü Alexander Herrmann, “Bu, ihtiyaç olduğunu düşünmediğimiz lüks bir proje” dedi.

BAKMADAN GEÇME!