Berlin’de hükümeti SPD kuracak

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de hükümeti SPD kuracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 10:33

Berlin seçimini yaptı. SPD, yaşadığı oy kaybına rağmen birinci parti çıkmasına sevindi. Sol Parti ve FDP oylarını artırırken, seçimin en çok kazananı ise yine AfD oldu.

Haberin Devamı

Berlin’de seçmenler eyaleti ve kenti kimin yöneteceğine karar verdi. Berlin seçimi, gelecek yıl yapılacak genel seçimler için önemli bir mesaj olarak görülüyordu. Özellikle Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun ne kadar oy kaybedeceği, yabancı karşıtı AfD’nin ne kadar oy alacağı en büyük merak konusuydu.

Seçimde en çok kaybeden, büyük koalisyon ortakları SPD ile CDU oldu. 2011 seçimlerine kıyasla yüzde 6.7 oranında oy kaybeden Sosyal Demokrat Parti (SPD), yüzde 21.6 oy oranıyla sandıktan birinci parti çıktı. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise tarihinin en ağır yenilgisini aldı. Yüzde 5.7 oranında oy kaybeden CDU, sandıktan yüzde 17.6 oyla çıktı. Yeşiller’in oy kaybı ise yüzde 2.4 oranında oldu ve yüzde 15.2 oyla dördüncü sıraya geriledi. Üç partinin tersine Sol Parti oylarını yüzde 3.9 artırdı ve yüzde 15.6 oy oranıyla Berlin’de üçüncü güçlü parti oldu. Hür Demokrat Parti de (FDP) oylarını yüzde 4.9 oranında artırarak, yüzde 6.7 oyla tekrar meclise girmeyi başardı. Ancak asıl oy patlamasını yabancı ve mülteci karşıtı parti Almanya için Alternatif (AfD) yaşadı. AfD, Berlin’de açılan sanhdıklardan yüzde 14.2 oy almayı başardı.

Haberin Devamı

CDU: BUGÜN GÜZEL BİR GÜN DEĞİL

SPD Eyalet Başbakan adayı Michael Müller, “Hedefe ulaştık. Hedefimiz hükümeti kurmaktı. Birinci parti çıktık ve hükümeti kurma hakkını kazandık” dedi. Yeşiller, oy kaybına rağmen sonuçtan memnun olduklarını açıkladı ve hükümete hazır olduklarını bildirdi. Sol Parti de Müller’den koalisyon için teklif beklediklerini vurguladı. Tarihinin en ağır yenilgisini alan CDU’nun eyalet başbakan adayı Henkel, “Bugün bizim için güzel bir gün değil. Seçmen büyük koalisyonu cezalandırdı. Sadece biz değil, SPD de kaybetti” dedi.

Berlin’de hedefine ulaşan AfD ise Mecklenburg Vorpommern Eyaleti’ndeki seçim zaferini yaşayamadı. Mecklenburg Vorpommern’de AfD ikinci güçlü parti çıkmıştı. Berlin’de beşinci sıraya oturdu.
Katılım ise 2011 seçimlerine göre arttı ve yüzde 67.3’e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!