Berlin ve Hannover'de 19 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Berlin ve Hannoverde 19 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2012 15:51

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Almanya'nın Hannover ve Berlin kentlerinde binlerce vatandaşın katılımıyla kutlandı.

Haberin Devamı

Damla spor sahasında binlerce vatandaşın izlediği kutlamaya Hannover Başkonsolosu Tunca Özçuhadar ile başkonsolos yardımcıları Melih Tezel ve Gülçin Erdem de katıldı.

Başkonsolos Özçuhadar, burada yaptığı konuşmada, Atatürk'ün kurtuluş mücadelesi yolunda attığı ilk adımın, Türkiye'nin kuruluşunda en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirterek, her türlü yokluk ve güçlüğe rağmen kahramanca savaşarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve değerlerinin korunması ve daha da ileriye taşınmasında gençlere düşen önemli görevler olduğunu söyledi.

Özçuhadar, Almanya'daki Türk toplumunun bu milli ve manevi değerler etrafında birleşmesi gerektiğini ifade ederek, çocukların ve gençlerin eğitiminin ve toplumsal yaşama katılımının önemine de vurgu yaptı. Atatürk'ün gençliğe hitabesinin ve gençliğin Atatürk'e cevabının da okunduğu kutlama çerçevesinde, kısa adı TGN olan Aşağı Saksonya Türk Birliği'nin organizasyonuyla "19 Mayıs Irkçılığa Karşı Koşu" adı altında bir yarışma da düzenlendi.

Koşunun startını TGN Başkanı Osman Timur verdi. Dereceye giren koşuculara daha sonra Başkonsolos Özçuhadar tarafından madalyaları verildi. Troja müzik grubunun seslendirdiği şarkılara vatandaşlar eşlik ederken, Bekir Özer Spor Kulübü ile Vahdet Spor Kulübü sporcuları da tekvando ve karate gösterilerinde bulundu.

Çeşitli yörelerden folklor gösterilerinin de sunulduğu kutlamada "Gymnasium Goetheschule" adlı okulun öğrencileri de bazı rock ve caz parçaları seslendirdi.

Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı ve 4. Geleneksel Okuma Yarışmasının finali düzenlendi.

Türkevi'nde düzenlenen etkinliğe, Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı İskender Okyay, Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, ataşeler, Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğretmenler, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Başkonsolos Pulat, burada yaptığı konuşmada, okuma yarışmasının bu yıl 19 Mayıs kutlamalarıyla birleştirilerek daha anlamlı hale getirildiğini belirtti.

Almanya'da Türk çocuklarının Almanca'yı çok iyi şekilde konuşması ve yazmasını arzuladıklarını ifade eden Pulat, çocukların, yaşadıkları ülkelerde iyi eğitim alarak toplumda hak ettikleri konumlara gelmesini istediklerini vurguladı.

Çocukların Türkçe'yi de iyi okuyabilmesi, konuşabilmesi ve anlayabilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Pulat, Berlin'de Türk devleti tarafından görevlendirilen 55 öğretmenin 137 okulda 4 binin üzerinde öğrenciye Türkçe ve Türk kültürü dersi verdiğini söyledi.

Bireylerin kültürüyle olan bağlarının zayıf olmasının bir boşluk ve aidiyetsizlik hissi yarattığını ifade eden Pulat, Almanya'da iyi Türkçe konuşulmasının hiçbir zaman bir tehdit ya da uyumsuzluk göstergesi olmadığını, aksine Almanca eğitiminde daha yüksek başarı, daha mutlu bireyler ve daha barışçıl bir toplum anlamına geldiğini kaydetti.

Pulat, katılımcıların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı da kutladı. Daha sonra düzenlenen okuma yarışmasının finalinde küçükler kategorisinde Nida Sayer birinci, İlayda Kahraman ikinci, Aykut Akyüz üçüncü, Melek Erdem dördüncü oldu. Büyükler kategorisinde ise Melike Gündüz birinciliği, Sümeyye Sena Sargın ikinciliği, Elif Okur üçüncülüğü, Ebru Bakır dördüncülüğü kazandı.

Türkçe ve Türk kültürü öğretmenlerinin katkılarıyla öğrencilerin hazırladığı çeşitli gösterilerin yapıldığı etkinlikte eğitim ataşeliğinin düzenlediği okuma yazma kurslarına katılan kadınlara da sertifikaları verildi.

Öte yandan, başkanlığını Aylin Selçuk'un yaptığı "Deukische Generation (Alman-Türk Kuşağı)" adlı derneğin girişimleriyle "VIP Fuarı" adlı yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanya çerçevesinde Pumpe (Pompa) adlı gençlik merkezinde 20 kuruluş ile stant kuran dernek üyeleri, burada göçmen kökenli ve fakir ailelerden gelen gençleri spor ve müzik derneklerinde faaliyet göstermeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

Aylin Selçuk, yaptığı açıklamada, amaçlarının, gençlerin kimliklerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve bu çabaların önemini göstermek olduğunu söyledi.

Berlin'de yayınlanan "B.Z" gazetesi de Selçuk'u tanıtan ve "Deukische Generation" derneğinin özellikle göçmen gençlere yönelik çalışmalarını anlatan bir habere yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!