Benzin fiyatları uçacak

Güncelleme Tarihi:

Benzin fiyatları uçacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2022 10:49

Uzmanlara göre, AB’nin Rusya’ya olası petrol ambargosu benzin fiyatlarını daha da yükseltecek. Ekonomist Prof. Justus Haucap Almanya genelinde benzin istasyonlarında en az yüzde 10’luk artış beklediğini açıklarken, bazı durumlarda akaryakıt sıkıntısının bile yaşanabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu’nun, Rusya’dan akaryakıt ithalatına ambargo uygulanmasına yönelik tasarısını üye ülkelere sunmasının ardından bu ihtimal giderek arttı. Macaristan ve Slovakya’nın dışında tutulacağı ambargonun uygulanabilmesi için 27 AB üyesi ülkesinin ‘Evet’ demesi gerekiyor. Almanya Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, AB’li meslektaşlarıyla yaptığı görüşmeden sonra ham petrol ve petrol ürünlerinde ambargonun kuvvetle muhtemel çıkacağını açıklamıştı. Böyle bir durumda Almanya’da şimdiden benzin fiyatlarının tavan yapmasından endişe ediliyor. Commerzbank’ın uluslararası enerji ve akaryakıt uzmanlarından Ulrich Leuchtmann, Bild’e yaptığı açıklamada tüketicileri yüksek fiyatlar konusunda şimdiden hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Ekonomist Prof. Justus Haucap de Almanya genelinde benzin istasyonlarında en az yüzde 10’luk artış beklediğini açıkladı. Ancak bazı durumlarda akaryakıt sıkıntısının bile yaşanabileceği belirtiliyor.

Benzin fiyatları uçacak
KAZANAN PETROL ŞİRKETLERİ OLDU
Enerji güvenliği uzmanlarından Frank Umbach ise kuzeydoğu Almanya’nın yakıtının yaklaşık yüzde 90’ınını Brandenburg eyaletindeki Schwedt’ten sağladığını ve buradaki rafinerinin büyük ölçekte Rus petrolünü işlediğini belirtti. Umbach, Alman ekonomisinin petrol ambargosu ile başa çıkabileceğini ancak bunun kısa vadede olamayacağını ifade etti. Krizin kazananı ise büyük petrol şirketleri oldu. BP’nin ilk çeyrekte 5.96 milyar euro gelir elde ettiği ve bunun bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat olduğu ifade edildi.
Almanya Tüketicileri Koruma Derneği (vzbv) petrol şirketlerini eleştirdi. Bild gazetesine konuşan Tomas Engelke, federal hükümetin, şirketlerin krizi fırsat bilerek yüksek kâr sağlamasını engellemesi gerektiğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!