Belçika’dan aile birleşimine fren

Güncelleme Tarihi:

Belçika’dan aile birleşimine fren
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2011 16:30

Belçika’da 22 Eylül’de yürürlüğe girecek olanyeni göçmen yasası, aile birleşimi yoluyla ülkeyegelecek olanlara yeni zorluklar getiriyor. Yeni yasayagöre Belçika vatandaşı bile olsa aile birleşimindeasgari yaşam gelirinin yüzde 120’sine karşılık gelenaylık gelir miktarı ve 21 yaş şartı aranacak.

Haberin Devamı

BELÇİKA’da haziran ayında yapılan değişikliklerle oluşturulan yeni göçmen yasası, 22 Eylül’de yürürlüğe girecek. Önceki gün resmi gazetede yayımlanan yeni yasa, aile birleşimine büyük zorluklar getiriyor. Yeni yasaya göre Belçika kimliğine sahip dahi olunsa AB dışından bir yakınını getirmek isteyenler düzenli bir gelire sahip olmak zorunda. Asgari yaşam gelirinin yüzde 120’sine karşılık gelen miktar, ‘aylık gelir şartı’ olarak aranıyor. Evlilik yoluyla Belçika’ya yerleşenlere de 21 yaş şartı getirildi. Türkiye ya da Fas´tan birisiyle evlenerek aile birleşimi yoluyla eşini Belçika’ya getirmek isteyenler, 21 yaş öncesi bu isteklerini gerçekleştiremeyecek.

TÜRK VE FASLILAR MAĞDUR
Daha önceki yıllarda Hollanda benzer bir uygulamaya geçmiş ve evlilik yoluyla bu ülkeye göç edenlerin sayısında yüzde 80’lere varan oranlarda düşüş yaşanmıştı. Her yıl yaklaşık 40 bin kişinin aile birleşimi yoluyla Belçika’ya geldiği kaydediliyor. Geçen yıl 41 bin 336 kişi evlilik yoluyla ülkeye giriş yaptı. Bu da Belçika’ya gelen yabancı sayısının yarısının ‘aile birleşimi’ m yolunu kullandığını gösteriyor. Aile birleşimi yoluyla Belçika’ya gelenlerin çoğunluğunu Türkler ve Faslılar oluşturuyor.

21 YAŞ ŞARTI

Yeni yasaya göre:

- Asgari yaşam geliri, kişinin özel durumuna göre değişirken, bir ya da birkaç kişi ile birlikte yaşayan bireyler için aylık 503.39 Euro, yalnız yaşayan bir kişi için 755.08 Euro, bakmakla yükümlü olduğu aile bireyi ya da çocuğu olan bir kişi için ise 1.006.78 Euro olarak belirlendi.

- Aile bireyini Belçika’ya getirmek isteyen kişiler kendileri başvuru yapamayacak. Dış ülkeden gelecek olan kişinin başvuru yapması isteniyor.

- Aile bireyini getirmek isteyen, örneğin Türkiye’den evlenen kişinin, eşini getirebilmek için Belçika’da en az bir yıllık oturum hakkına sahip olması gerekiyor.

- Belçikalı olanlar ya da AB üyesi vatandaşı olmayanların aile birleşimi yapabilmesi için en az 21 yaşında olması şartı da aranacak. Bu şart yabancı ülkeden getirilecek eş için de geçerli.

- Bu yasayla Belçikalılar, AB vatandaşı olmayanlarla aynı sert şartlara tabi tutulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!