"Beethoven ile Buluşma"

Güncelleme Tarihi:

Beethoven ile Buluşma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 00:00

Cumartesi Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde seçim vardı. Düsseldorf'ta bulunan parlamentoda 2010 yılına kadar bir tane bile göçmen kökenli Milletvekili yoktu.

Haberin Devamı

Bugün itibariyle birkaç tane Türkiye kökenli Milletvekili mecliste bulunuyor. Ve nihayetinde CDU da başardı ve Serap Güler Milletvekili seçildi. Berlin ve Hamburg eyaletlerinden sonra KRV'de de CDU ilk Türkiye kökenli Milletvekiline sahip oldu.

Yeşiller'de Korkmaz doğumlu Arif Ünal parlamentoya yeniden seçildi. Kendisi Türkiye'de Kimya Mühendisliği okuduktan sonra seksenlerin sonunda Almanya'ya göç etti ve burada Sosyal Hizmet ve Tıp okudu. İkinci kez seçilenler arasında SPD'den dağ mekanik uzmanı İbrahim Yetim ve hayatı bir yükseliş öyküsü olan Serdar Yüksel de bulunuyor.

Göçmen bir Türk ailesinin çocuğu olan Serdar Yüksel, Hauptschule'yi bitirdikten sonra Fachabitur yaptı. Hasta bakıcı eğitiminden sonra üniversite okudu ve bugün kendisi Sağlık Yöneticisi görevinde. Bununla beraber parlamentodadaki her grupta göçmen kökenli bir vekil bulunuyor. Sadece Korsanlar partisi göçmenlerin farkına varmamış.

Bakanlık dönemimde Türk-Alman gençlik değişim programları kurmaya çalıştım. Bunu uygulamak hiç de o kadar kolay değil. Genelde değişim programları gençlik örgütleri arasında gerçekleşiyor ve Türkiye'de gereken partneri bulmak zor. Bunun ne kadar zor olduğunu eskisi gibi işlemeyen Fransa ve Polonya ile yapılan değişim programlarında görünüyor.

Şimdilerde Dişişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye ve Almanya arasında bir gençlik değişim programı önermiş. Kendisine başarı diliyorum. Eğer gerçekleşmez ise gençler bunu kendileri uygulamalı ve birbirlilerini ziyaret etmeli. Gençlerin buluşması bugün eskisinden daha kolay yeter ki istek olsun.

Sağlık Bakanlığı da göçmen kökenli insanların durumlarını iyileştirmek istiyor. Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr bakım sigortası hakkında bilgi veren Türkçe bir internet sitesi planlıyor. Mayıs ayının sonunda sayfa hizmete girecek. Artık daha fazla Türkiye kökenli yaşlı insanların gitmeyip burada ailelerinin yanında kaldıklarından dolayı güzel bir fikir. Eksik dil bilgisi bakımda bariyer olmamalı.

Medya'da Türkiye'yi keşfetti. Deutsche Welle Türkçe programını yoğunlaştırıyor. Türkçe-Almanca dil kursu başlatılıp, Türk kültür yazarları ve sanatçılarla atölyeler kuruluyor. 'Beethoven ile Buluşma' adı altında Deutsche Welle Bonn'daki ünlü Beethoven festivali ile birlikte Türkiye ile kültürel alışverişe yatırım yapıyor. Yönetmen Erik Bettermann'ın hedefi Türkiye'nin Almanya için ne kadar değerli olduğunu göstermek. Turkish National Youth Philharmonic Orchestra'sı ve orkestra şefi Cem Mansur'un konseri kompozitör Erhan Tanman'nın 'Traffic' adlı eserinin galasına şahit olacak. Beethoven şölenine Bonn'a gidemeyenler, 19. Eylül tarihinde gösteriye televizyondan izleyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!