BBC’nin taraflı yayınına Kıbrıslı Türkler’den tepki!

Güncelleme Tarihi:

BBC’nin taraflı yayınına Kıbrıslı Türkler’den tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 10:04

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümünde yaptığı yayın Kıbrıslı Türkleri kızdırdı. İngiltere’de yaşayan yüzlerce Kıbrıslı Türk, Türk tarafını kötüleyen yayına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

BBC’nin hazırladığı 3 dakikalık klipte, Ermeni kökenli olduğu düşünülen Kıbrıslı Rum bir aileyle mülakat yer alıyor. Klipte aile nasıl Kıbrıs’tan çıkıp, İngiltere’ye mülteci olduklarını anlatıyor. 3 dakikalık video sadece Twitter’da binlerce kişi tarafından izlendi. Videoda Bez Bedrosyan, 9 yaşındaki bir çocukken ailesiyle başkent Lefkoşa’dan İngiltere’ye nasıl göç ettiklerini anlatıyor ve “Ben Baz, Ağustos 1974’te Türk işgalinden sonra Londra’ya geldim” diyor.

BBC’nin taraflı yayınına Kıbrıslı Türkler’den tepki

‘CEHENNEMDEN CENNETE GELDİK’
Londra’ya göç etmelerini ‘travmatik bir deneyim’ diye tanımlayan Baz, ailesinin Londra’ya göçüp, ev sahibi olmalarını ve kendisinin nasıl evlenip, aile sahibi olduğuna değiniyor. Babası da “Cehennemden cennete geldik” diye konuşuyor. İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler de BBC’nin Türkiye’yi adil olmayan bir şekilde kötü göstermesini ve Kıbrıs’a müdahalenin ‘işgal’ diye tanımlamasına sert tepki gösterdi. Birçok kişi sosyal medyada BBC’de sadece Bedrosyan’ın hikâyesinin anlatılmasını ve Türk tarafından kimsenin konuşturulmamasını kınadı.

Haberin Devamı

BBC’nin taraflı yayınına Kıbrıslı Türkler’den tepki

BBC’YE YÜZLERCE ŞİKÂYET YAĞDI
Şarkıcı ve Besteci Japha Huse, BBC’ye hitaben Twitter’daki paylaşımında “Tabii ki bu adam ve ailesinin hikâyesini anlatın. Tabii ki. Ama Kıbrıs sorununu tek tarafa bağlamayın. Türkiye’nin müdahalesinden bir hafta önce ne olmuştu? 10 yıl öncesinde ne olmuştu. Kıbrıslı Türklerin hikâyeleri nerede?” diye sordu. BBC’nin bu taraflı yayınından sonra 500’den fazla kişi İngiliz yayın kurumuna şikâyette bulundu. Kıbrıslı Genç Türkler oluşumunun hazırladığı şikâyet mektubunda BBC Kıbrıs tarihini ‘değiştirmekle’ suçlandı. Mektupta ayrıca BBC’nin Kıbrıs sorunu konusundaki terminolojisini değiştirmesi istendi ve Kıbrıslı Türklerin de görüşlerinin yansıtılması talep edildi. BBC henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

BBC’nin taraflı yayınına Kıbrıslı Türkler’den tepki

 

BAKMADAN GEÇME!