Batı Afrika Ekonomik Topluluğu’ndan Fransa’ya dest

Güncelleme Tarihi:

Batı Afrika Ekonomik Topluluğu’ndan Fransa’ya dest
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2013 19:24

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Mali’nin kuzeyini kontrolü altında bulunduran isyancı gruplara karşı Mali birlikleriyle operasyon başlatan Fransa’ya askeri destek sağlayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Mali Uluslararası Destek Gücü çerçevesinde, Nijerya’dan 900 askerin akşam saatlerinde başkent Bamako’ya girmesi beklenirken, Togo’dan 540 askerin ise hafta sonu ülkeye giriş yapacağı bildirildi.

Nijer’in başkenti Niamey’in kuzeyinde yer alan Ouallam bölgesinde de 500 Nijer askerinin hazır bulunduğu ifade edildi. Fransız askerlerinin konuşlandığı Markala’da ise 500 Burkina Faso askerinin görev yapacağı belirtildi.

Senegal’den 500, Benin’den 300, Gine’den 125 ve Gana’dan 120 askerin de Mali’ye gönderileceği kaydedildi. Bölgede bin 400 askeri bulunan Fransa’nın, asker sayısını 2 bin 500’e çıkarması bekleniyor.

Öte yandan, ECOWAS’da yer almamasına karşın Çad da ülkeye 2 bin asker göndereceği sözü vermişti. İngiltere, ABD, Danimarka, Belçika ve Almanya, askeri birliklere lojistik destek sağlayacağını açıklamıştı.

Batı Afrika ülkelerinin genelkurmay başkanları, daha önce Bamako’da bir araya gelmiş ve beklenen bölgesel müdahale gücüyle ilgili görüşmelerde bulunmuştu. Belirlenen bölgesel güce Nijerya’dan General Shehu Abdulkadir’in liderlik yapacağı bildirilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Fransa’nın operasyonuna oy birliğiyle destek verirken, uluslararası yardım kuruluşları ise sivillerin durumuyla ilgili endişelerini dile getirmişti. BM, çatışmalar nedeniyle yaklaşık 145 bin kişinin Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Cezayir’e sığındığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!