Başbakan adayını halka soracak

Güncelleme Tarihi:

Başbakan adayını halka soracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 21:45

Almanya'da sosyal demokrat parti (SPD), 2013 yılında yapılacak genel seçimlerde başbakan adayını halka sormayı planlıyor. SPD, parti yöneticilerini, Federal Meclis ve Eyalet Parlamentoları milletvekilliği adaylarının da kimler olacağını halka danışacak.

Haberin Devamı

Almanya'da sosyal demokrat parti (SPD), 2013 yılında yapılacak genel seçimlerde başbakan adayını halka sormayı planlıyor. SPD, parti yöneticilerini, Federal Meclis ve Eyalet Parlamentoları milletvekilliği adaylarının da kimler olacağını halka danışacak. Genel Sekreter Andrea Nahles, SPD üyesi olmayanların da kimi yönetici veya milletvekili olarak görmek istediğini belirtebileceklerini açıkladı. Ancak parti yöneticilerinin kimler olacağı konusunda ise sadece SPD üyeleri görüş belirtebilecek. Nahles, “Üye olmayanların da katılımını sağlamak istiyoruz ancak bunun bir sınırı olacak” dedi.

HAFTAYA GÖRÜŞÜLECEK
Konuyla ilgili öneri, gelecek hafta başında yapılacak olan SPD Federal yönetim kurulu toplantısında ele alınacak. Toplantıda, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in, 1.5 yıl önce dile getirdiği parti yapısında genel anlamda reform yapılması konusu tartışılacak. Hafta sonu ise ilçe teşkilatları konuyla ilgili olarak kendi aralarında fikir alışverişinde bulunacak. Bu önerinin kabul edilmesi durumunda SPD, üye olmayanlara bu konuda söz hakkı tanıyan ilk parti olacak. SPD yönetim kurulu, yapılacak reformla birlikte üye kaybının da önüne geçmek istiyor. Berlin'de aralık ayında yapılacak olan parti kurultayına kadar konunun tartışılması bekleniyor. Ancak bir çok yerel teşkilatın parti yönetiminin bu önerisine karşı olduğu belirtiliyor.

HAZIRLIKLAR TAMAM
Üye olmayanların söz sahibi olmasıyla ilgili öneriyi hazırlayan Genel Sekreter Nahles, reformla ilgili hazırlığını tamamladığını belirtti. Üye olmayanların, adayların belirleneceği oylama öncesinde kayıt yaptırması öngörülüyor. Üye olmayanların, kişisel olarak oy kullanmaları ve oylama masraflarına ortak olmaları planlanıyor. Nahles, bu reformla birlikte tabanın isteklerini yerine getirmeyi arzuladıklarını belirtti. Ayrıca, çocuk parasının artırılması veya ücretsiz çocuk bakımı gibi partinin konulara bakışında da tabanın görüşlerine başvurulması planlanıyor.

YENİ İVME KAZANDIRACAK
Partide reformla ilgili açıklama yapan Genel Başkan Sigmar Gabriel ise, reformun partiye yeni bir ivme kazandırabileceğini kaydetti. Gabriel, sadece program olarak değil organizasyon yönümüzle de yenilenmek istiyoruz. Pencereleri açık, çalışanların zevk aldığı bir parti olmak istiyoruz” dedi. Sigmar Gabriel, geçen yıl ağustos ayında yaptığı açıklamada, partinin başbakan adayını belirlerken bile üye olmayanların da fikrini alabileceklerini belirtmişti. Sigmar Gabriel, Fransa'da Sosyalistler ile ABD'deki modeli örnek alabileceklerini söyledi. Gabriel'in geçen yıl yaptığı öneri ise parti içinde pek rağbet görmemişti.

TÜZÜK BİR KEZ DAHA UYGULANDI
Şu ana kadar SPD'de Federal Meclis milletvekili adayları, parti yönetimini ve parti başkanının önerisi üzerine, parti kurultayında üyelerin oylarıyla belirleniyordu. SPD'nin şu andaki tüzüğüne göre ise, parti yönetimini belirlenmesinde üyelerin söz hakkı bulunuyor. Ancak şu ana kadar tüzük bir kez uygulandı. 1993 yılında Rudolf Scharping, Gerhard Schröder ve Heidi Wieczorek-Zeul'e karşı üyelerin oylarıyla istifa eden Björn Engholm'un yerine parti başkanı seçilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!