Barış kentinden teröre lanet

Güncelleme Tarihi:

Barış kentinden teröre lanet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2011 18:05

Almanya’nın ‘barış kenti’ Osnabrück’e giderken Ankara’daki saldırıyıöğrenen Gül, “İnsanlıktan nasibini almayanların sivillere yaptıklarısaldırıyı büyük bir şiddet ve nefretle kınıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un memleketi Osnabrück’ü ziyaret etti. Osnabrück Belediye Sarayı’nda iki Cumhurbaşkanı da Ankara’da terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ankara’daki saldırıyı Berlin’den Osnabrück’e gelirken öğrendiğini belirten Gül, “İnsanlıktan hiç nasibini almayanların sivillere karşı Ankara’da yaptıkları terör saldırısında hayatını kaybedenlerin olduğunu ‘barış kenti’ Osnabrück’e gelirken öğrendim. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diliyor, büyük bir şiddet ve nefretle terörü kınıyorum” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un memleketi olan 165 bin nüfuslu Aşağı Saksonya Eyaleti’nin üçüncü büyük kenti Osnabrück’ün belediye sarayında, kentin Altın Defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra kent merkezini gezdi.

KİLİSEYİ ZİYARET ETTİ
Gül, gezi esnasında St. Marien ve Dom Kilise’lerini ziyaret etti. Wulff ve Gül’ü Osnabrück Belediye m Başkanı Boris Pistorius karşıladı. Cumhurbaşkanı Wulff belediye sarayındaki konuşmasında özellikle yanındaki heyette yer alan Aşağı Saksonya Sosyal İşler, Aile ve Sağlık Bakanı Aygül Özkan’dan övgü ile bahsederek, “Sayın Bakan Özkan’ın babası 50 yıl kadar önce vasıfsız işçi olarak geldiği Almanya’da meslek öğrendi. Terzihane kurdu ve tüm kazancını çocuklarının eğitimine yatırdı. Şimdi eğitimine çok önem verdiği kızlarından biri eyalette en kapsamlı olan alanda bakan” dedi. Gül de konuşmasında Özkan’a hitaben kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.

ÖĞRENCİLER BİLGİ VERDİ
Kent merkezindeki turdan sonra Federal Çevre Vakfı’nı ziyaret eden iki cumhurbaşkanı, burada Alman ve Türk öğrenciler tarafından ‘Çevre Köprü Kuruyor’ isimli çevre projesi hakkında bilgi aldılar. Gül ve Wulff bu projesinin himayesini de üstlendi. Yetkililerde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gül ve Wulff daha sonra Osnabrück Üniversitesi bünyesindeki İnterkültürel, İslam ve Göç Araştırmaları Merkezi’ne gittiler. 1991’de kurulan ve yaptığı göç araştırmalarıyla tanınan merkezde Prof. Dr. Bülent Uçar Gül'ü bilgilendirdi.

İLK İSLAM KÜRSÜSÜ BU KENTTE AÇILDI
1618-48 yılları arasında Katolik Ligi ve Protestan Birliği arasında yapılan ve tarihe ‘30 Yıl Savaşları’ olarak geçen din savaşları sonrası barış anlaşmasının imzalandığı kent olan Osnabrück’ün resmi sitesinde ‘Barış Kenti’ yazıyor. Kent, savaş karşıtı romanlarıyla ünlü Osnabrücklü yazar Erich Maria Remarque (1898-1970) adına da Barış Ödülü veriyor. Almanya’da ilk İslam ilahiyat kürsüsü de bu kentte açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!