Bakın sandıktan nasıl bir şey çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bakın sandıktan nasıl bir şey çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 09:49

Yurt dışında kurulan sandıklar, o sandıklara oy atan Türk vatandaşı seçmenlerin demokratik haklarını kullanırken sergiledikleri tavır, Almanya’daki havayı Türkler lehine bakın nasıl değiştirdi...

Haberin Devamı

SANDIK sandık dedik. Sandıklar geldi. Almanya’nın buna evet demesi, Türkiye’nin bu işin arkasında durması hiç kolay olmadı.

Bakın sandıktan nasıl bir şey çıktı
Başlangıçta fazla kaygılar vardı. Seçimlerde olay çıkmasından korkuluyordu. Dört gün boyunca oy kullanıldı. Sonuç?
Seçimler huzur içinde geçti. İnsanlar şık giysilerle sandığa giderek sandığa bir şenlik havası verdi. İlk kez bir demokratik hakkı kullanmanın tadını çıkardı. Oyunu sandığa attıktan sonra dışarı çıkanların yüzünden tam bir rahatlama ve mutluluk ifadesi akıyordu.

‘AMA...’ DEMEYİN

Diyeceksiniz ki, iyi ama yurtdışında 2 milyon 734 bin, Almanya’da 1 milyon 384 bin seçmen var. Yurtdışında oy kullananların toplam sayısı 232 bin, Almanya’da 113 bin 606. Katılım yüzde 8.5 civarında. Çok düşük. Hatta Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez’in sözleriyle Fenerbahçe maçına gidenlerin sayısı, sandığa gelenlerden kat kat fazla. Dönmez, “Danimarka’da son günde sandığa bin kişi bile gelmedi ama Fenerbahçe maçına 7 binden fazla insan gitti. Üzüldüm” dedi.

ÇOK YARARLI

Kim ne dersi desin, bence yurtdışında oy kullanmanın çok büyük yararı oldu. En azından Almanya, onlarca yıldır burada yaşayan insanların Almanya’daki seçimlerde oy kullanamadığını hatırladı. “Bu insanlar yıllardır burada yaşıyor, Türkiye’deki seçimler için burada sandığa gidiyor. Ama niçin buradaki seçimlerde oy kullanamıyor?” diye bir tartışma başladı.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Almanya’da büyük koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkan Yardımcısı ve partinin ağır topu Ralf Stegner önemli bir açıklama yaptı: “Burada yaşayan yabancılara buradaki yerel ve genel seçimlere katılma hakkı verilmeli. Koalisyon hükümeti bunun için çalışma başlatmalı...”

Stegner’e tatilde ulaştım ve kendisine, durup dururken böyle bir açıklamaya nerden ihtiyaç duyduğunu sordum. İşte cevabı:
“Tük seçmenlerin cumhurbaşkanlığı seçimleri için burada oy kullanması buna bir vesile oldu. İnsanların Olympia stadı gibi yerlerde Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gitmesi, herkesin dikkatini çekti. Böyle bir tartışmayı yeniden canlandırmak için iyi bir vesile bu.”

ANAYASA ENGEL Mİ?

Stegner yerel seçim hakkı için anayasa değişikliğine bile gerek olmayacağını düşünüyor:
“AB vatandaşı yabancılar yerel seçimlerde oy kullanabiliyor. O nedenle anayasa değişikliğine gidilmeden bunun mümkün olabileceğini düşünüyorum. Ama ben bu hakkın genel seçimlere de genişletilmesini istiyorum. O zaman anayasa değişikliği gerekebilir. Bizim bu hakkı vermemiz lazım. İnsanlar burada çalışıyor, burada vergi ödüyor, burada masraf yapıyor. Devamlı burada yaşayan biri yükümlülüğünü yerine getirecek ama hakları olmayacak. Bu olmaz. Seçim bir hak. Seçim hakkı uyumu teşvik etmek için ayrıca cazip bir tamamlama olur. Bu şartları yerine getirmemiz için koalisyon çalışma başlatmalı.”

Gelecek yıl Türkiye’de genel seçimler var. Türk seçmenler burada yine sandığa gidecek. Daha ilk sandıkta yabancılara seçim hakkı tartışması, sandığın nelere vesile olduğunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!