‘Bakım’ reformu Meclis’ten geçti

Güncelleme Tarihi:

‘Bakım’ reformu Meclis’ten geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 14:09

Almanya’da bakıma muhtaçlara ve bakımı üstlenen yakınlarına daha fazla katkı içeren reform planına onay verildi.

Haberin Devamı

Başbakan Angela Merkel başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Sağlık Bakanı Daniel Bahr öncülüğünde hazırlanan ve başta halk arasında ‘bunama’ olarak bilinen demans hastalığı olmak üzere sağlık sorunu nedeniyle bakıma muhtaç durumda olanların bakımevlerine yerleştirilmesinin yanı sıra evlerinde bakan yakınlarına daha fazla katkıda bulunmayı içeren tasarı kabul edildi.

Toplantıda ayrıca 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle Bakım Sigortası priminin yüzde 0.1 artırılarak yüzde 1.95’ten yüzde 1.96’ya yükseltilmesi kararlaştırıldı. Bu artışla Bakım Sigortası’na yılda 1.5 milyar Euro ek girdi sağlanacağı bildirildi.

Maddi yük azalacak

Bakan Bahr, hayata geçirilmesi planlanan bu reformla özellikle bakıma muhtaç yakınlarına evlerinde bakan insanların maddi yükünün bir parça da olsa azaltılacağına dikkat çekerken, demans hastaları için varolan ve birlikte yaşanılan bakımevlerinin sayısının artırılacağını söyledi.

Bakan Bahr, “Almanya’da bakıma muhtaç 2.4 milyonun üzerinde insan var. Demografik gelişmeler, önümüzdeki yıllarda bu sayının artacağını göstermektedir. Demografik gelişmeye meydan okumalara karşı şimdiden gereken önlemleri almalıyız. Bakıma muhtaç insanların yüzde 60’ına evlerinde bakılıyor ve aile bireyleri büyük özveride bulunuyor. Biz toplumsal dayanışmayı artırmayı hedefliyoruz. İnsanlara evlerinde veya bakımevlerinde insan onuruna yaraşır bir bakım istiyoruz” dedi. Bahr, yeni yıl itibariyle hayata geçirilecek bu uygulamadan ilk etapta 500 bin civarında demans hastasının yararlanacağını da sözlerine ekledi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!