Bahar alerjisine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bahar alerjisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2010 14:58

Baharın gelmesiyle alerjik rahatsızlıklarda yavaş yavaş başgöstermeye başladı. Dr. Attila Talas saman nezlesi, bahar alerjisi ve yaz gribi olarak isimlendirilen alerjik rinitinin baharla birlikte kendisini göstermeye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

HANNOVER'de aile hekimliği yapan Dr. Attila Talas, bahar alerjisi, saman nezlesi ve yaz gribine karşı zaafı bulunanların şimdiden önlem almaları gerektiğini söyledi. Alerjik rinitinin duyarlı olunan alerjik madde ile temasından sonra ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Talas, alerjik sorunların önemsenmesi gerektiğini, önemsenmemesi halinde beraberinde başka rahatsızlıkların da başgöstereceğini dile getirdi.


Polen alerjisi nasıl oluşuyor
Polen alerjisinin, polen gibi çevrede bulunan alerjik maddelerin burun içyüzüne yapışmasıyla oluştuğunu anlatan Dr. Attila Talas, "Burun duvarına yapışan polen maddeleri mikrobik olmayan iltihaba, o da alerjiye yol açıyor. Vücut bu alerjiye karşı vücut direncini arttırmak için bir madde salgılar. Histamin ismi verilen bu madde de vücutta çeşitli rahatsızlıkların görülmesine neden olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir
Rinitin alerjilerinin bazı belirtileri olduğunu da dile getiren Dr. Talas, "Başta bahar alerjisi olmak üzere tüm alerjilerin bazı belirtileri vardır. Eğer art arda hapşırma, sürekli nezle hali, burun akıntısı ve tıkanıklığı, gözlerde yanma ve sulanma oluyorsa en kısa zamanda doktora gidilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.


Ne yapmalı?
Rinitin alerjisi bulunanların polenlerin çok yoğun olduğu zamanlarda dışarıya çıkmaması, çeşitli tıbbi önlemler alması gerektiğini vurgulayan Dr. Talas, "Bahar ve buna benzer alerjiler dikkate alınmazsa ileride ciddi sorunlara neden olabilir. Bahar alerjisi, saman nezlesi ve yaz gribine karşı en etkili tedavi aşıdır. Bunun için kişi doktoruna başvurup hangi polen türüne alerjisi olduğunu tespit ettirmelidir. Bunun yanında hap, göze ve burna sıkılan damla türü ilaçlarla da alerjinin önüne geçilebilir. Polen alerjisi bulunan kişiler polen taneciklerinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalı, pencere ve kapıları açmamalıdır. Tatil yöreleri polenlerin az olduğu yerlerdir. Yıkanan elbiseler dışarıda kurutulmamalıdır. Polenin en az görüldüğü zamanlar sabah saatleri ve yağmurdan sonraki dönemdir. Otomobillerde ise polen tutan filtreler tercih edilmeli, evde ağır kokular ve naftalin gibi maddeler kullanılmamalıdır" diye bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!