Az gün çalış çok iş çıkar!

Güncelleme Tarihi:

Az gün çalış çok iş çıkar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2023 10:56

Almanya’da bazı işletmeler ücret kaybı olmadan haftada 4 gün çalışılmasını desteklerken, büyük şirketler buna karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti ‘Nitelikli Göç Yasası’ ile ülke genelinde yaşanan kalifiye eleman açığını doldurmayı hedeflerken, bazı işletmeler haftalık iş günü sayısının azaltılması yöntemini gündeme getirdi. Belçika, İskoçya, Finlandiya, İskoçya gibi Avrupa ülkeleri ile Yeni Zelanda ve Japonya’da haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılması denemelerinin olumlu sonuçlar verdiğini savunan bazı şirketler, Almanya’da da bunun uygulanmasını istedi. Ülkenin çeşitli kesimlerinde sıra evler inşa eden inşaat şirketi sahibi Carsten Rutz, “Az gün çalışıp, çok iş çıkarmak” prensibinden hareket ederek haftalık çalışma süresini 40 saatten 36 saate, iş gününü de 5’ten 4’e düşürerek daha verimli sonuçlar aldıklarını açıkladı. Rutz, bu uygulama ile çalışanlarının şirkete daha fazla güven duyduklarını ve kendilerini şirketle özdeşleştirerek daha verimli olduklarını belirtti. Ancak bazı sendikaların savunduğu haftada 4 gün çalışma sistemine sıcak bakan işletmeler olduğu gibi karşı çıkanlar da var. Özellikle büyük şirketler buna karşı olduklarını yineledi.

Haberin Devamı

‘ŞİMDİ GERÇEK OLDU’
Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Fürth kentindeki klinikte ise ücret kaybı olmadan hafta 5 gün yerine 4 gün çalışma uygulaması başlatıldı. Klinik şefi Prof. Dr. Christoph Raspe, “4 gün çalış, 3 gün serbest. Böyle bir şey düşünülemezdi bile ama şimdi gerçek oldu” derken, ekibin verimli bir şekilde çalıştığını söyledi.
Almanya’nın otomotiv sanayi devlerinden Mercedes’in şefi Ola Kaellenius, ücret kaybı olmadan haftalık iş gününün 5’ten 4’e düşürülmesi halinde Alman şirketlerin rekabet gücünü tamamen kaybedeceğini söyledi. Kaellenius, “Önceliğimiz daha az çalışıp aynı parayı almak olursa, uluslararası düzeyde hep kaybederiz, hiçbir oyun kazanamayız” dedi.

ELEMAN BULANA PRİM
Almanya’da bazı iş kollarında kalifiye eleman bulmak için küçük ve orta ölçekli işletmelerin ‘prim’ veya ‘komisyon’ bile ödediği belirtildi. Özellikle fırıncıların ve kasapların bu yönteme başvurduğuna ve nitelikli eleman bulup getirenlere 2 bin Euro prim ödediklerine işaret edildi.

BAKMADAN GEÇME!