Ayşe tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ayşe tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2012 15:35

Alman Birinci Kanalı ARD'da yayınlanan skeçte esprileriyle Türkleri rencide eden Ayşe tiplemesi hakkındaki tartışma büyüyor.


ALMAN
Birinci Televizyonu ARD'de 2 Şubat'ta, televizyonun en çok izlendiği saatte yayınlanan karnaval programında sahneye çıkan ve esprileriyle Türkleri rencide eden Ayşe tiplemesi hakkındaki tartışma büyüyor. Ayşe tiplemesine, "Espriler haddini aştı. Espriye gülünür ancak buradaki espriler boğazımızı düğümledi. En fazla seyircinin ekran başında olduğu saatte ırkçı gösteri" şeklinde tepki gösteren Hessen Eyaleti Yabancılar ve Uyum Meclisleri (AGAH) Başkanı Corrado di Benedetto'ya, Hessen Eyalet Milletvekili İsmail Tipi'den (CDU) cevap geldi.

"Türkler şakadan anlar"

İsmail Tipi yaptığı yazılı açıklamada, AGAH Başkanı di Benedetto'nun, "Hessen Radyo Televizyon Kurumu ırkçılığı körüklüyor" şeklindeki tepkisine, "AGAH Başkanı'na Türklerin büyük bir çoğunluğunun karnaval şakalarından alınmadıklarını ve aşağılanmadıklarına garanti verebilirim. Karnaval gösterilerinde ve geçitlerinde birçok ünlü politikacı ile alay ediliyor. En ufak birşeyde hemen ırkçılık damgasının vurulmasını hem üzücü hem de yorucu buluyorum. Türkler espirileri anlayacak, neyin kastedildiğini farkedecek zekaya sahip" sözlerine yer verdi.

"Rahatsız etti"

İsmail Tipi'nin açıklaması üzerine Hessen Eyaleti Türk Toplumu'ndan, "Biz Tipi'nin, 'Türkler espriden anlar' açıklamasına katılmıyoruz. AGAH Başkanı'nın tepkisi yerinde" şeklinde bir yanıt geldi. Ayşe tiplemesinin Almanya'da yaşayan Türkleri rahatsız ettiğini dile getiren Hessen Eyaleti Türk Toplumu yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Karnavalın felsefesini biliyoruz. Bu tutumun karnaval ile alakası olamaz. 2011'in en olumsuz kelimesinin 'Döner cinayetleri' seçilmesinden birkaç hafta sonra Türklerle ilgili bir skeçte Türklerin yayın organı olarak, Döner TV'den bahsedilmesi de dikkat çeken başka bir nokta. Burada Almanya'da yaşayan azınlıkları küçümsemenin yeni bir yöntemi kullanılmıştır" dediler.

Özür dilenmeli

İsmail Tipi'nin açıklamasına, Offenbach bölgesinde yer alan yabancı ve uyum meclisleri de, "İnsanları aşağılamak hiçbir zaman karnaval ile gerekçelendirilemez" şeklinde bir yanıt geldi. Frankfurt Yabancılar Meclisi (KAV) Başkanı Enis Gülegen de, "Programda Türklere ve Müslümanlara yapılan hakaret ve ırkçı yaklaşım kabul edilemez. KAV olarak yayını kınıyoruz. Yayını yapan kurum derhal özür dilemeli ve yayın bir daha yapılmamalı" şeklinde konuştu.

Skeçte hangi espriler vardı?

Söz konusu televizyon programında Alman bayrağı üzerinde Türk bayrağı ile sahneye çıkan türbanlı Ayşe konuşmasında, 'Uyum nedir' sorusunu sorduktan sonra bayrağı indirerek mini eteğini gösterip, 'Uyum budur' diyor. Medya ile ilgili tecrübesi olduğunu da belirten Ayşe, "Ne de olsa ZDF'de temizlik yapmıştım. Kardeşim Ahmet'in de kapalı devrede tecrübesi var. Oda Weiterstadt'ta (Hapishane kastediliyor) tecil edilmemek üzere 10 yıllık sözleşmesi var" diyor. Espriler 24 saat Döner TV uyum alışverişi kanalı esprisi ile devam ediyor. Bu kanalda Başbakan Erdoğan'ın sözde burka ile ilgili yazdığı kitap da tanıtılıyor. Daha sonra karnaval paketi tanıtılıyor. Pakette karnaval burkası, sarımsaklı sucuk, ve sanatçı Mürgit'in sevilen karnaval şarkısı, 'Ramazan'da pazartesi günü sabahında doğdum' şarkısı yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!