AYRIMCIYI HEMEN ŞİKAYET EDİN

Güncelleme Tarihi:

AYRIMCIYI HEMEN ŞİKAYET EDİN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 10:15

Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi, 400 bin Euro yatırım yaparak ayrımcılık ve ırkçılık olaylarına karşı koymak için Almanya genelinde çalışma başlattı. İlki Hessen’de olmak üzere 10 ayrı bölgede çalışma ağları kurulacak.

Haberin Devamı

ALMANYA’da özellikle göçmenlerin maruz kaldığı ayrımcılık ve ırkçılığa karşı mücadele vermek amacıyla 2006 yılında kurulan Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi, çalışmalarını eyaletlere yaymak için harekete geçti.

Christine Lüders başkanlığındaki daire, daha etkili bir sonuca ulaşmak için ülke genelinde 10 ayrı bölgede çalışma ağları kurmaya karar verirken, bunların ilki Hessen Eyaleti’nde uygulamaya konuldu. Projenin Hessen ayağını tanıtmak için dün Frankfurt Belediye Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen yetkililer, “Proje yakın zamanda diğer bölgelerde de tanıtılacak” dedi.

Bütçe 400 bin Euro
Bölgeden 70 kuruluşun destek verdiği projeyi üstlenen Hessen Yabancılar Meclisleri Birliği’nden (AGAH) Ulrike Foraci, AGAH Başkanı Corrado Di Benedetto, Frankfurt Yabancılar Meclisi Başkanı Enis Gülegen’in de katıldığı toplantıda konuşan Lüders, şöyle dedi:

“Çalışmalar arasında özellikle ırkçılık konusuna önem verilecek. Almanya genelindeki kurulacak olan 10 çalışma ağı için 400 bin Euro’luk bütçe ayrıldı. Toplumda sık sık ayrımcılık olaylarına rastlanıyor. Örneğin yaşlı veya genç olduğu için iş bulamayanlar var. Çocuk sahibi kadınlar iş görüşmesine çağrılmıyorlar. Hamile olmaktan korkuyorlar. Bu değişmeli.”

Kiralık ev verilmiyor
Hürriyet Gazetesi ile birlikte yapılan telefon etkinliğinde, Türk okurlardan gelen şikayetlere değinen Lüders, “Arayanların büyük çoğunluğu iş ajanslarında karşılaştıkları dışlayıcı tutumdan şikayetçi oldu. Kalifiye eleman olsa bile kendilerine Almanca bilmiyormuş muamelesi yapılmasından bahsettiler. Ev ararken sırf Türk olduğu için geri çevrilenler, ‘Türkler kavga çıkarır’ önyargısı nedeniyle diskoteğe veya jimnastik kulüplerine alınmayanlar oluyor. Bu kişiler mutlaka şikayetçi olup hakkını aramalı. Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi bu insanlara yol gösteriyor, danışmanlık yapıyor” diye konuştu.

Cezası 500 Euro
Mahkemede, kökenlerinden dolayı göçmenleri diskoteğe almayan mekan sahiplerine karşı kazanılan davaların olduğuna da değinen Lüders, “Bu tür davalarda son zamanlarda artış var. Mekan sahipleri 500 Euro’dan başlayan para cezalarına çarptırılıyorlar. Bu tür cezalar tabi ki caydırıcı oluyor ve mekan sahibi bir dahaki sefere müşterisine daha duyarlı davranıyor. Dairemizin verdiği danışmanlık hizmeti küçümsenmemeli. Ayrımcılık nedeniyle şikayet mektubu yazılan ve görüşü istenen bir çok şirket geri adım atmak zorunda kalıyor” diye konuştu. AGAH Başkanı Corrado Di Benedetto ise politikacılara seslenerek, ayrımcılığa karşı çalışmalara daha fazla maddi imkan sunulmasını istedi.

En alttan başlanmalı
FRANKFURT Yabancılar Meclisi Başkanı Enis Gülegen, ırkçılıkla mücadeleye en alt kademede başlanmasının önemine değinirken, şöyle dedi:
“Ayrımcılık olayları günlük hayatın her alanında yaşanıyor. Bunlara henüz başlama aşamasında karşı çıkmamız gerekiyor. Aksi taktirde ayrımcılık artar ve NSU cinayetleri gibi ırkçı cinayetlere dönüşür ve önüne geçilemez. Bugün tanıtımı yapılan çalışma, yabancı düşmanlığı ile mücadele bakımından çok önemli. Ayrımcılığa uğradığını düşünen vatandaşlarımız şikayette bulunup hakkını arayabilir, yetkililerden bilgi alabilirler.”

Mağdursanız arayın
FEDERAL Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin merkezine 030-18555 1865 numaralı telefondan, Hessen şubesine ise 0611 - 989950 numaralı telefondan veya agah@agah-hessen. de E-mail adresinden ulaşmak mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!