Ayrımcılık, nitelikli Müslümanı göçe zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Ayrımcılık, nitelikli Müslümanı göçe zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 12:11

Gazeteci Nisa Efendioğlu’nun Fransa’daki nitelikli Müslüman kadınlarla ilgili yaptığı araştırma, ayrımcılığı gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

AA Akademi koordinasyonunda Fransa’dan ayrılan ya da kariyeri için ayrılmayı planlayan 20 Müslüman kadınla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, Anadolu Ajansı’nın web sayfasında yayımlandı. Rapora göre, ülkedeki Müslüman karşıtlığı ve ‘zorlayıcı politikalar’, başörtülü kadınların kamuda çalışmasını tamamen kısıtlıyor, özel sektörde başörtüsüne karşı ayrımcılığı ve toplumsal düzeyde İslamofobi’yi güçlendiriyor. Her geçen gün artan Müslüman karşıtlığı, Fransa’da doğup büyüyen, eğitimli, ülke ekonomisine katkıda bulunacak mesleki becerilere sahip kadınların toplumdan dışlanmasına yol açıyor. Başörtüsü yasağı kadınları okullardan uzaklaştırırken, kariyer planlarını olumsuz etkiliyor. Ayrıca Müslüman kadınların eğitim ortamlarında becerilerini ve deneyimlerini paylaşmalarına da izin verilmiyor. Araştırmaya katılan Müslüman kadınlar, tüm bu yaşanan ayrımcılık ve sosyal kabul eksikliği nedeniyle kadınların ya başka ülkelerde iş fırsatları aramak zorunda kaldıklarını ya da baskılara boyun eğerek başörtülerini çıkarmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Ayrımcılık, nitelikli Müslümanı göçe zorluyor
DİNİ SEMBOLLER YASAKLANDI
Raporun öneriler bölümünde, siyasetçilerin kapsayıcı ve katılımcı politikalar geliştirmeleri, İslamofobik tutumların nefret suçu olarak tanınması, İslamofobi’den kaynaklanan eylemlere karşı caydırıcı yaptırımlar uygulanması tavsiye edilirken, ülkede yaşayan yaklaşık 7 milyon Müslümanın bu ayrımcı politikalar ve tutumlardan olumsuz etkilendiği belirtildi. 2004’te Fransa’daki okullarda başörtüsü dahil olmak üzere dini semboller yasaklandı. Yasak, 6 yıl sonra kamuya açık alanlarda peçenin takılmasını kısıtlayacak şekilde genişletildi.

BAKMADAN GEÇME!