Avusturya'da koalisyon hesapları şaştı

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada koalisyon hesapları şaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 00:14

Avusturya’da seçimlerde ikinci parti olarak çıkan Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP), büyük koalisyon yerine üçlü koalisyon olabileceği yönündeki imalı açıklamaları kafaları karıştırdı.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’da hafta sonu yapılan seçimlerden sonra Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile muhafazakar Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) koalisyona devam etmesi beklenirken, ÖVP’nin diğer küçük partilerle görüşeceğini açıklaması kafaları karıştırdı.

Parti yönetimiyle toplantı yapan ÖVP lideri Michael Spindelegger,’in “Bütün partilerle görüşme görevi aldım” demesi, akıllara, ÖVP’nin aşırı sağcı popülist FPÖ ve AB karşıtı Stronach Ekibi Parti’siyle üçlü bir koalisyona mı gideceği sorularını getirdi. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan SPÖ ise büyük koalisyonun devam etmesinden yana görüş belirtti. Ancak ÖVP’nin büyük koalisyonda SPÖ’ye karşı müzakere gücünü artırabilmek için 3’lü koalisyon kozunu kullandığı da iddia ediliyor. ÖVP içinde SPÖ ile büyük koalisyona karşı çıkan milletvekillerinin sayısının da giderek arttığına dikkat çekildi. Özelikle eyaletlerdeki ÖVP yöneticilerinin, büyük koalisyonda iyi pazarlık yapılmaması durumunda alternatif aranmasından yana oldukları belirtiliyor.

Haberin Devamı

Avusturya’da 183 sandalyeli mecliste, SPÖ ve ÖVP, toplam 97 milletvekili ile koalisyon için çoğunluğa sahip bulunuyor. Avusturya Parlamentosu’nda hükümet için 92 milletvekili sayısı yeterli oluyor. ÖVP içinde büyük koalisyonu tek ihtimal olarak görmeyen partililer, ÖVP liderliğinde FPÖ-Stronach Ekibi’in yanısıra, ÖVP liderliğinde FPÖ ve Meclis’in yeni partisi NEOS arasında üçlü koalisyon opsiyonu üzerinde duruyor. Ancak liberal kanatta yer alan NEOS, FPÖ ile bir koalisyonda yer almayacağını açıklaması bu ihtimalin zayıf olduğunu gösteriyor. Ancak ÖVP’nin, SPÖ ile büyük koalisyona yanaşmaması durumunda SPÖ’nün nasıl bir tavır sergileyeceği belirsiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!