Avusturya, ünlü şarabının karanlık geçmişini sorguluyor

Güncelleme Tarihi:

Avusturya, ünlü şarabının karanlık geçmişini sorguluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 15:15

Avusturya’nın her yıl ismiyle ödüller verilen uluslararası üne sahip kırmızı şarabı Zweigelt’in karanlık nazi geçmişi ülkenin en çok tartışılan konularından biri. Zweigelt isminin değiştirilmesi için kurulan ve ‘saptırıldı’ anlamına gelen ‘abgezweigelt’ girişimi şarabın isminin Mavi Pazartesi olmasını istiyor.

Haberin Devamı

TUNA Nehri boyunca zengin üzüm bağlarına sahip Avusturya, eski bir şarap ülkesi. Yılda, yüzde 65.5’i beyaz, yüzde 34.5’i kırmızı, 2.5 milyon hektolitre şarap üretiyor. Kırmızı şarap deyince uluslararası bir üne kavuşmuş olan Zweigelt şarabı akla geliyor. Zweigelt şarabının bulucusu ise eski bir nazi Friedrich Zweigelt. Kendisi botanikçi ve böcek bilimcisi. Fritz Zweigelt olarak tanınıyor. Zweigelt, Sant Laurent ile mavi frenk olmak üzere iki ayrı üzüm çeşidinin karışımından bu şarap çeşidini yaratıyor ve Rotburger adıyla piyasaya sürüyor. 1888 doğumlu Zweigelt aynı zamanda ateşli bir Hitler yanlısı.

Avusturya, ünlü şarabının karanlık geçmişini sorguluyor

Haberin Devamı

HİTLER’İN ŞARAP BAŞKANI
Nazi lideri Hitler’in Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi (NSDAP) Avusturya’da yasak olduğu halde Fritz Zweigelt 1933’te bu partiye üye oluyor. Hitler 1938’de Avusturya’yı Almanya’ya ilhak edince, Fritz Zweigelt Federal Şarap Enstitüsü’nin başına getiriliyor ve Hitler rejimine karşı isyanı organize eden bir öğrenciyi Gestapo’ya ihbar ediyor. İkinci Dünya Savaşı’nın Almanya’nın kayıtsız şartsız teslimiyle sona ermesiyle Zweigelt, Şarap Enstitüsü’nün başından alınıyor ve 6 ay hapis cezasına çarptırılıyor.
Fritz Zweigelt 1964’te ölünce Avusturyalı şarap üreticileri onun bulduğu Rotburger adlı şaraba kendi adını vermek istiyor. Rotburger 1975’te Zweigelt adını alıyor ve o tarihten itibaren de piyasada bu isimle tanınıyor.

MAVİ PAZARTESİ OLSUN
Viyana’da bu ismin değiştirilmesi için harekete geçen sanatçılar “abgezweigelt” (saptırıldı) adı altında bir girişim başlattı. Sanatçılar Avusturya şarap sektörünü nazi geçmişini gizlemesini, ayrıca karanlık bir geçmişe sahip Zweigelt adına her yıl şarap ödülü vermesini eleştiriyor. Avusturya’nın ünlü bir şarabının eski bir koyu nazinin adını taşımasına karşı çıkan sanatçılar, Zweigelt adı yerine “Blauer Montag” (Mavi Pazartesi) ismini istiyor. Avusturya şarap üreticileri 43 yıl sonra kendi tarihiyle yüzleşerek, Zweigelt adını değiştirebilecek mi? Değişirse hangi isimle piyasaya çıkacak, henüz yoğun tartışma konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!