Avusturya’da adım başı radar var

Güncelleme Tarihi:

Avusturya’da adım başı radar var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 17:10

Vinyet almadan Avusturya’ya girmeyin. Araçta bir reflektörlü yelek bulundurmayı unutmayın. Avusturya’daotobanlarda adım başı radar var. Tünellere girişte mutlaka radar bulunuyor. Hız sınırına uyun.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’da otobanlar geniş, yolculuk rahat ve Alp dağları arasında yolculuk çok keyifli. Almanya’da Villach güzergahı üzerinde tüm otobanlar bakımdan geçirilmiş. Otoban, köprü ve tünellerde herhangi bir onarıma rastlamadık. Ancak Avusturya’da otobanda bu rahat ve keyif verici yolculuğa kendinizi kaptırıp hız sınırını aşırı aşmayın. Adım başı radar var. Özellikle otobanın dümdüz aktığı yerlerde ve tünel girişlerinde mutlaka radar bulunuyor. Önceden yolda radar bulunduğuna dair de levhalar var. Bu levhalara radara yaklaştığınızı uyarıyor. Biz Almanya’nın Avusturya’ya açılan sınır kapısı Bad Reichenhall’den Avusturya’ya girdikten sonra Villach sınır kapısına kadar aracımızdaki navigasyonumuz tam 10 kez radar uyarısı verdi.

VİNYETİ SAKIN UNUTMAYIN
Avusturya’da otoban ücretli. Vinyet almadan sakın Avusturya’ya girmeyin. Almanya’dan Avusturya’ya giderken otoban üzerinde tüm benzin istasyonlarında Avusturya için vinyet satılıyor. En son vinyet alma imkanı ise Bad Reichenhall sınır kapısında. Burada vinyet ve reflektörlü yelek satılıyor. Vinyet ücreti 10 günlük 7.90 Euro. Vinyeti ayrıca aracın ön camına içerden üst köşeye yapıştırmak gerekiyor. Avusturya otobanlarında vinyetsiz seyreden araçlar uydu üzerinden tespit ediliyor. Polis park çıkışında otobanı keserek sürücüleri parka çekiyor ve vinyet kontrolü yapıyor. Otobanda vinyetsiz araç kullanmanın cezası 240 Euro. Ceza polis kontrolünde hemen ödenmediği zaman cezalı alınıyor ve ceza 300 Euro ile 3 bin Euro arasında değişiyor.

REFLEKTÖRLÜ YELEK
Avusturya trafik yasalarına göre araçta mutlaka bir reflektörlü yelek bulundurma şartı var. Araç arıza yaptığı taktirde veya kaza durumunda otoban kenarında durulduğu zaman mutlaka reflektörlü yelek giymek gerekiyor. Eğer aracınızda reflektörlü yelek yoksa, 14 Euro ceza alınıyor. Almanya’nın sınır kapısı Bad Reichenhall’de vinyet ve reflektörlü yelek satılıyor. Reflektörlü yeleğin fiyatı 9 Euro.

TÜNELLER ÜCRETLİ
Avusturya aynı zamanda bir tüneller ülkesi. Tauern tüneli ve Karawanken tüneli ücretli. Tünel parası ödemek istemeyen sürücüleri Macaristan güzergahını tercih ediyor. Macaristan üzerinden gidenler bu iki tünelden geçmedikleri için tünel parası ödemiyor. Ancak otoban için vinyet almak şart. Tauern tünelinden geçiş ücreti 9.50 Euro. Tauern tünel ücreti gişelerde ödeniyor. Ancak Karawanken tünel ücreti için girişte otomatlar var. Otomatlar 5, 10 ve 20 Euroluk banknotları kabul ediyor ve para üstünü geri veriyor. Bunun üzerindeki banknotlarla otomattan geçiş bileti almak ve tünelden geçmek mümkün değil. Karawanken tünel ücreti otomobiller için 6.50 Euro, minibüsler için 9.50 Euro.

YOL AYRIMINI KAÇIRMAYIN
Sıla yoluna Avusturya-Macaristan üzerinden mi yoksa Avusturya-Slovenya üzerinden mi gideceğinize önceden karar vermeniz gerekiyor. Çünkü yol ayrımı Avusturya’da başlıyor. Slovenya üzerinden gidecekler için iki alternatif bulunuyor: Biri Villach, öteki Maribor. Bu iki güzergah Slovenya ve Hırvatistan üzerinde Sırbistan’a götürüyor. Macaristan güzergahını tercih eden sürücülerin ise Viyana veya Graz üzerinden Bratislava-Budapeşte istikametini takip etmeleri gerekiyor. Macaristan üzerinden giden sürücüler Slovenya ve Hırvatistan’a uğramadan doğrudan Sırbistan’a giriş yapıyor. Münih-Villach arası 310 kilometre. Vinyet ve iki tünel ücreti toplam 23.90 Euro tutuyor.

SINIR KONTROLÜ YOK
Almanya, Avusturya, Macaristan ve Slovenya Schengen üyesi olduğu için bu ülkelerde gümrük ya da sınır kontrolleri yok. Sadece Villach’tan Slovenya’ya giriş yaparken bazen sınırda küçük kontroller olabiliyor. İlk pasaport ve gümrük kontrolü Slovenya’nın Hırvatistan sınırındaki Obrezje sınır kapısında başlıyor.

BENZiN MASRAFI
MÜNİH, Villach, Slovenya, Hırvatistan, Sır-bistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul bin 913 km. Yolculuk süresi yolun ve sınırların durumuna göre 21 ile 26 saat arasında değişiyor. 100 km’de 9 litre benzin yakan bir araçla bu yolun benzin masrafı yaklaşık litresi 1.55 Euro’dan 275 Euro, 7 litre mazot yakan bir araçla mazot masrafı litresi 1.50 Euro’dan 200 Euro civarında tutuyor.

Makedonya-Yunanistan üzerinden ise İstanbul 2 bin 185 km. Bu güzergah yolumuzu 272 km, yani yaklaşık 3 saat daha uzatıyor. Bu yol yaklaşık 25 ile 28 saat arasında sürüyor. Makedonya üzerinden benzin masrafı 314 Euro, mazot masrafı ise 230 Euro civarında tutuyor.

Münih, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul iki bin 18 km. Yolculuk yaklaşık 22 ile 27 saat arasında sürüyor. Benzin masrafı 290 Euro, mazot masrafı ise 210 Euro civarında tutuyor.

AVUSTURYA’DA ÖNEMLİ TELEFONLAR
- Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü (ÖAMTC) : 120
- Viyana Büyükelçiliği: (0043) 1-505 73 38
- Bregenz Başkonsolosluğu: (0043) 5574 42 083
- Salzburg Başkonsolosluğu: (0043) 662 44 21 33
- Polis: 112 veya 133
- İlk yardım: 144
- İtfaiye: 122

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!