Avrupa'yı Yunanistan korkusu sardı

Güncelleme Tarihi:

Avrupayı Yunanistan korkusu sardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 15:34

Yunanistan'da üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilememesi, Avrupa'da “asıl şimdi Euro krizi başlayacak” yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'DAKİ cumhurbaşkanı seçimi krizi çözülemedi. Koalisyon hükümetinin cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas, 3. turda da yeterli oy alamadı. Anayasaya göre 10 gün içinde parlamento feshedilecek ve ocak ayı sonu, şubat ayı başında erken seçime gidilecek.

Yunanistan'daki siyasi kriz, Avrupa'yı yeniden endişeye soktu. Siyasi gözlemcilere göre seçimlerin favorisi radikal sol parti Syriza. Siyasi gözlemciler, Syriza'nın seçimi kazanması durumunda Yunanistan'ın Euro'dan çıkacağı ve bunun Euro bölgesindeki krizi çok daha derinleştireceği görüşünde.

NİÇİN

Sol Koalisyon'un (Syriza), Selanik Ajandası'nda aldığı kararlar şöyle: Vergi indirimi. Ücret zammı. Ücretsiz ilaç. Fakir ailelere yyiyecek kuponu. Borç batağındaki ailelerin borçlarının silinmesi. Syriza ayrıca Yunanistan'ın borçlarının silinmesini ve AB'nin tasarruf politikasına, özelleştirme ve reformlara son vermeyi hedefliyor.

Bu durumda Euro bölgesinin mali krizi yenmek için aldığı tasarruf politikası tehlikeye girecek. Başbakan Samaras, seçimleri Syriza'nın kazanması durumunda Yunanistan'ın Euro'dan çıkmak zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!