Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2022 12:10

24 Kasım Öğretmenler Günü Berlin Büyükelçiliği’nde, Karlsruhe Divan Düğün Salonun’da ve Londra’da Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenen törenle kutlandı. Kutlamalarda saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Haberin Devamı

24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle Berlin Büyükelçiliği’nde öğretmen ve öğrencilerin katıldığı bir tören düzenlendi. Törende konuşan Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Almanya’da doğup büyüyen çocukların Türkçe ve Türk kültürü eğitiminin önemine dikkat çekerken, “Almanya’da yaşayan yaklaşık 3.5 milyon vatandaşımızın bir yandan Alman toplumuna tam anlamıyla uyum sağlarken, diğer yandan da kültürel değerlerimizi muhafaza edebilmeleri ve gelecek kuşaklara aktarabilmeleri açısından Türkçe ve Türk kültürü eğitiminin ön şart olduğunu unutmamamız gerekir. Bu sebeple Türkçe derslerine olan ilgi ve katılımın artırılması hepimizin Almanya’daki görevlerinin öncelikleri arasında yer aldığına inanıyorum” dedi. Elçilikteki program, Atatürk ve şehit öğretmenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Berlin Eğitim Ataşesi Erdal Tanas Karagöl ve Berlin Başkonsolosu birer selamlama konuşması yaptı. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen konuşmasında, öğretmenlerin toplumdaki yerini vurgulamak amacıyla her yıl 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak kutlandığını hatırlattı. İnsanın doğduğu andan son nefesine kadar öğrenmeye devam ettiğini kaydeden Şen, “Evlatlarımızın öğrenme ve hayata hazırlanma sürecinde, öğretmenler, sadece kitapta yazan bilgileri çocuklara ve gençlere aktaran kişiler olmaktan çıkıyor, onların ruhen, zihnen ve kimi zaman da bedenen gelişimini sağlayacak ve onları hayata hazırlayacak birer ‘yaşam koçuna’ dönüşüyorlar. Bu yüzdendir ki, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, ‘Muallimler, yeni nesiller, sizin eseriniz olacaktır’ sözünü söylemiş; böylelikle Türk öğretmeninin yetkinlik, kabiliyet ve entelektüel düzeyine olan inancını vurgulamıştır” dedi.

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu
351 ÖĞRENCİYE TAKVİYE DERS
Almanya genelinde, 498’i Milli Eğitim Bakanlığı’na, 863’ü yerel makamlara bağlı olmak üzere 1361 öğretmenin bulunduğunu kaydeden Şen, “Öğretmenlerimiz, okullarda ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı kültür merkezlerinde görev yapmaktadır. Bununla birlikte, Almanya’da okul çağındaki yaklaşık 800 bin öğrencimizden ancak 90 binine ulaşabilmekteyiz. Dijital imkânların da sayesinde önümüzdeki yıllarda daha fazla öğrenciye ulaşacağınıza inanıyorum” diye konuştu. 2018 yılında başlatılan takviye dersleri projesinin devam ettiğini kaydeden Büyükelçi, halihazırda 4 Berlin, Nürnberg, Münster ve Hamburg Eğitim Ataşelikleri’nden 351 öğrenciye takviye dersi verildiğini söyledi.
Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu
‘TÜRKİYE KÖKENLİLERİN BAŞARI ÖRNEKLERİ...’
Başkonsolos Olgun Yücekök ise konuşmasında çeşitlilik vurgusu yaptı. Yücekök, “Başkonsolosluğumuz ve Eğitim Ataşeliğimiz, çocuklarımızın Almancayı çok iyi öğrenmeleri, meslek edinmeleri ve aynı zamanda topluma uyum sağlamaları için destek olmaya çalışıyor. Okul, çeşitlilik ve farklılıklarla karakterize edilir. Bir toplumun heterojenliği başka hiçbir yerde bir sınıfta olduğu kadar açık bir şekilde kendini göstermez. Günümüz toplumunda çeşitlilik doğal karşılanmakta ve zenginlik olarak algılanmaktadır. Bu sosyal gelişim, hayatın her alanına, gündelik yaşama da yansımaktadır. Bu arada, Almanya’daki Türkiye kökenlilerin tıptan siyasete, spordan sanata kadar uzanan çok sayıda başarı örneği var. Bu bizi çok gururlandırıyor” dedi. Konuşmaların ardından, ilkokul öğrencilerinden oluşan folklor ekibi gösteri sundu. Ayrıca “Benim öğretmenim” temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödül verildi. Büyükler kategorisinde Fatma Subaşı birinci, Jade Şu Yıldırım ikinci ve Zahide Saime İmamoğlu üçüncü oldu. Küçükler kategorinde ise Nisa Sabiha Duman birinci, Mira Ağca ikinci ve Mustafa Nedim Tiryaki de üçüncü oldu.

Haberin Devamı

BAŞARILI ÖĞRENCİLER KÖLN’DE ÖDÜLLENDİRİLDİ
24 Kasım Öğretmenler günü vesilesiyle Almanya’nın Köln kentinde Türkiye Cumhuriyeti Köln başkonsolosluğunda program düzenlendi. Etkinlikte Köln Konsolosluğu görev bölgesinde yerel hizmet veren öğretmeler ile Türkçe Anadil dersi veren öğretmenlerde hazır bulundu. T.C. Eğitim Bakanlığı tarafından Öğretmenler Günü için hazırlanan görselle birlikte Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın’ın klibi gösterildi. Köln Konsolosluğu Salonu’nda yapılan etkinlikte görev şehidi olmuş öğretmenler rahmetle anılırken Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde başarılı olmuş Türk öğrencilerine de ayrıca ödüller verildi. Konsolosluk etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Köln Başkonsolosluğu eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği, “Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, gönül, akıl, ruh dünyamızı aydınlatan, hayatlarımıza hayat katan yön veren tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum” diyerek başladığı konuşmasını Türkiye’nin muhtelif yerlerinde çalışırken görev şehidi olmuş öğretmenlerin tamamının ismimlerini sayarak sürdürdü. Muhterem Dilbirliği 2022 Kasım ayı içerisinde Taksim ve Gaziantep Karkamış’taki menfur saldırılarda hayatını kaybeden Arzu ve Ayşenur öğretmen ve diğer şehitler için rahmet diledi.

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

ÖĞRETMENLİK SORUMLULUK GEREKTİRİR
Köln Eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğretmenlik sorumluluk gerektirir. Bu büyük sorumluluğun bilincinde olan siz değerli öğretmenlerimizi, yarınlarımızın teminatı çocuklarımız için gösterdiğiniz üstün gayretten dolayı ayrı ayrı tebrik ediyorum. Hiç duraksamayan öğrenme ve öğretme yolculuğunuzda hepinize üstün başarılar diliyorum.
Kıymetli öğretmenlerimiz,
Özellikle yurt dışında Türkçemizin, Türk kültürünün öğretilmesi ve unutulmaması maksadıyla üstün çabalar sarfeden sizlerin değerli emeklerinizi, gayretlerinizi de takdir etmek istiyorum. Türkçemizin buralarda kaybolmaması için verdiğiniz emekler için sizlere teşekkür ediyor, ögretmenler gününüzü kutluyorum.

ÖĞRETMENLERİMİZİ TÜRKÇE VE KÜLTÜRÜMÜZ İÇİN DESTEKLİYORUZ
Öğretmenler Günü vesilesiyle, burada, eğitim Ataşeliği olarak Almanya’da Türkçe eğitimi ve Türk kültürünün korunması için yapacağınız her türlü çalışmanın arkasında olduğumuzu, Almanya Türk toplumuna yönelik etkin ve yaygın bir dil eğitimi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.
Türkçenin anadil dersi olarak okutulmasının yanı sıra, özellikle KRV’deki orta öğretim okullarında yaygın olarak, Türkçenin ikinci ya da üçüncü yabancı dil olarak okutulması konusunda atılacak her türlü adıma Eğitim Ataşeliğimiz tarafından aktif destek vereceğimizi de ifade etmek istiyorum. Yarınlarımızın teminatı olan kıymetli öğretmenlerimiz Öğretmenler Gününüz kutlu olsun” dedi. Etkinlikte akademik bir sunum yapan Köln Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Servet Gündoğdu, Cumhuriyet dönemi eğitim tecrübelerini anlamak için bu dönemde yazılan romanların da yakından okunması gerektiğine vurgu yaptı. Gündoğdu, romanlarda geleneksel hayatın yerleşik kalıplarıyla yüzleşen idealist öğretmenlerin yaşadıkları bocalamaların eğitim bağlamında bir gelecek ufku sağladığını ifade etti. Öğretmenleri konu alan romanlarda tarihsel olarak bir değişim olduğuna işaret eden Dr. Gündoğdu “Reşat Nuri Gültekin’in Yeşil Gece’si, Halide Edip’in Vurun Kahpeye’si öğretmenlerin bilhassa din adamlarıyla yaşadıkları çatışmaları ele alır. Ama 1960’lardan sonra, Adalet Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak romanında sadece dış dünyayla değil, aynı zamanda öğretmenin kendi iç dünyasında bir çatışma gözlemleriz” dedi. Köln başkonsolosluğu tarafından okullarında başarılı olan öğrenciler Gül Rahime Keleş, Aleyna Demirkaya ve Mert Özbek’e, Türkçe anadil dersi veren öğretmenler Derya Yiğit, Aykut Toprak ve Köksal Ozan tarafından hediyeleri takdim edildi. Etkinlik sonunda davetlilere çay kahve ve pasta ikramı yapıldı.

Haberin Devamı

KARLSRUHE’DE DE ÖĞRETMENLER GÜNÜ COŞKUSU
Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik unvanının verildiği tarih olan 24 Kasım Öğretmenler Günü, Karlsruhe’de coşkulu törenle kutlandı, Karlsruhe Divan Düğün Salonun’da düzenlenen kutlama programında saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajları okundu. Karlsruhe Başkonsolosluğu ve Eğitim Ataşeliği’nin ev sahipliği yaptığı programa Eğitim Ateşesi Dr. Uğur Acar konukları kapıda karşıladı. Geceye Baden Türk Okul Aile Birlikleri Federasyonu Başkanı Kemal Ülker, Dernek Başkanları ve öğretmenler katıldı. Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Uğur Acar 24 Kasım öğretmenler gününde bağlama çalıp, öüretmenlerin söylediği türkülere eşlik etti. Acar, müzik konusundaki tüm hünerlerini sergiledi.

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

Avrupa’da Öğretmenler Günü coşkusu

LONDRA’DA DA TÖREN
24 Kasım Öğretmenler Günü, Londra’da Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenen törenle kutlandı. T.C. Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, KKTC Londra Temsilciliği ve İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’nun ortaklaşa düzenlediği tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Sunuculuğunu Şenol Akarsu’nun üstlendiği törende Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan’ın günün anlam ve önemine ilişkin açılış konuşmasının ardından T.C. Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan söz aldı. Başkonsolos Atahan İngiltere’de görev yapan öğretmenlere seslenerek “Burada sizler ülkenizden uzakta, kısıtlı olanaklarla, en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyorsunuz. Bunu biliyoruz. Çoğu zaman ailenizden, kendi zamanınızdan, ailenizin zamanından ödün vererek çocukların eğitimine öncelik veriyorsunuz. Dolayısıyla yaptığınız görev bence her türlü takdirin üzerinde. Sizlerle gurur duyuyoruz” dedi. Atahan ayrıca, İngiltere’de görev yapan öğretmenlerin farklı bir görev ifa ettiğini de vurguladı ve “Çünkü burada ülkesinden uzakta olan, dilini, kültürünü ve geleneklerini öğrenme şansını ailesi dışında bulamayan çocuklar, bu bağlantıyı sizler aracılığıyla sağlıyorlar. Bu yüzden bence yaptığınız iş çok özel. Türkiye ile bağlantıları sizsiniz. Bunun çok önemli ve çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ben de mümkün mertebe her fırsatta sizlerle bir araya gelmeye çalışıyorum. Olabilecek taleplerinizi karşılamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız’ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ŞEHİT ÖĞRETMEN UNUTULMADI
Tören, Bakanlıklar Arası Kültür Komisyonu Kararıyla (BAOKK) görevlendirilen öğretmenlerden Duygu Altıntaş’ın öğretmenlik mesleğine dair yapmış olduğu konuşma ve Tuba Şahin’in dedesi Aşık Reyhani’ye ait şiiri okumasıyla devam etti. Ardından, şehit müzik öğretmeni Aybüke Yalçın, şehit olmadan önce seslendirdiği ‘Mağusa Limanı’ türküsü videosunun gösterimi ile anıldı. BAOKK tarafından görevlendirilen öğretmenlerin çalışmalarının gösterimi ve müzik dinletisi ile sona eren törene T.C. Londra Başkonsolosu B. Utku Atahan, T.C. Londra Büyükelçiliği İkinci Katibi Selçuk Gedikli, Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, KKTC Londra Temsilciliği Konsolosu Namık Cafer, KKTC Londra Temsilciliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper, Londra Eğitim Müşavirliği Eğitim Danışmanı Bünyamin Bayat, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Karakuş, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu yönetim kurulu üyelerinden Arzu Shevket ile Abdullah Halisdemir, OTSEDUCATION Eğitim Derneği Başkanı Yunus Kemal, öğretmenler katıldı. Kutlama sonunda konuklara yiyecek, içecek ve Türkiye’den getirilen Antep baklavası ikram edildi.

 

BAKMADAN GEÇME!