Avrupa'da İtalya korkusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupada İtalya korkusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2013 15:11

İtalya’daki seçim sonuçları, AB ülkelerinde Euro borçkrizini yeniden tetikledi. AB ülkelerinde borsa günübüyük kayıplarla kapatırken, AB ülkelerini İtalya’nıntasarruf politikasından taviz vereceği korkusu sardı.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB), içine düştüğü Euro krizinden bir türlü çıkamıyor.

Uzun süre iflasın eşiğindeki Yunanistan’ı kurtarmakla boğuşan AB’yi şimdi İtalya korkusu sardı. İtalya’da partilerin sandıktan neredeyse eşit çıkması, AB ülkelerinde Euro borç krizini yeniden tetikledi.

İtalyan devlet tahvillerinde 10 yıllık faiz oranları fırladı. Birçok AB ülkesinde borsa günü büyük kayıplarla kapattı.

DAHA KÖTÜSÜ OLAMAZDI
İtalyan borsası günü yüzde 5 kayıpla kapatırken, eski başbakanlardan Berlusconi’nin Mediaset şirketi borsada yüzde 7 kaybetti. Almanya borsası Dax yüzde 2.3, Avrupa borsası Euro- Stoxx-50 yüzde 3.1 kaybetti.

Dekabank yetkilileri İtalya’daki seçim sonucunu, “Bundan daha kötüsü olamazdı” diye yorumladı. İtalya’da seçimin belirli bir kazananı çıkmaması nedeniyle hükümet kurulması sürecinin aşırı uzayacağından ve bunun telafisi zor kayıplara yol açacağından korkuluyor.

TASARRUFA DEVAM
Almanya ve AB komisyonu, İtalya’yı tasarruflara ve reformlara devam etmeye, alınan tasarruf kararlarından vazgeçmemeye çağırdı.

Uzmanlar, İtalya’nın tasarruf politikasından taviz vermesi durumunda, bunun Portekiz, İspanya gibi krizdeki öteki ülkelerin de tasarruf politikasını gevşetmesine yol açacağı görüşünde. Tasarruf politikaları karşıtı eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin seçim başarısı AB ülkelerini tedirgin ederken, Sosyal demokrat Pier Luigi Bersani liderliğindeki merkez sol koalisyonun hükümeti kurup kuramayacağı da belirsiz. Siyasi analistler, yeniden seçime gidilmesi ve o zamana kadar uzmanlardan oluşan geçici bir hükümet kurulması tartışmalarını gündeme taşıdı. Bersani liderliğindeki merkez sol birliği yüzde 29.5, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ birliği ise yüzde 29.2 oy aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!