Avrupa’da İslamî cemaatler tek saatte anlaştı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da İslamî cemaatler tek saatte anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2022 16:27

Avrupa’da faaliyet gösteren İslamî cemaatlerin önemli bir bölümü, namaz vakitlerini gösteren takvimlerde aynı vakitleri kullanma kararı aldı. Yeni karara göre hazırlanan takvimler camilere gönderilmeye başlandı.

Haberin Devamı

2023 yılı namaz vakitleri takvimi, başta İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) gibi İslamî cemaatlerin de dahil olduğu Türkiye, Arap ve Balkan kökenli cemaatlerin katılımıyla Berlin, Köln, Strazburg gibi Avrupa şehirlerinde birçok kez bir araya gelen komisyonun çalışması sonrasında yayımlandı. Komisyon yaklaşık 7 yıl çalışma yaptı. Yeni takvimler, Müslüman cemaatler arasında aynı vakitte namaz kılamama ve aynı vakitlerde imsak vaktini belirleyip oruca başlayamama gibi ihtilafları da kaldırmış oldu. Özellikle Ramazan ayında Müslümanlar arasında yatsı ve imsak vakti tartışmalarını da kısmen bitirecek olan yeni takvim hakkında konuşan IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, şunları söyledi:

Avrupa’da İslamî cemaatler tek saatte anlaştı

Haberin Devamı

‘CEMAATLERİ RAHATSIZ EDİYORDU’
“Namaz vakitlerinde oluşan ihtilaflar bütün cemaatleri rahatsız ediyordu. 2014 yılından beri bir araya gelerek, ‘Nasıl, hangi konuda ittifak edebiliriz?’ Sorularına cevap aradık. Nihayetinde şu anda yayımlanan takvimimiz ortaya çıktı. Ortak takvim komisyonu, Eylül 2021’de çalışmalarını tamamladı, bir yıllık değerlendirme sürecinden sonra Temmuz 2022’de Avrupa’daki pek çok cemaat temsilcisi de bu kararı onayladı. Bu yeni takvim, var olan mevcut takvimlerden birisinin tekrarı değil, üzerinde ittifak edilmiş prensiplere göre hazırlanan yeni bir takvim. Hedefimiz, Avrupa’daki Müslümanların ibadet vakitlerinde birliğin sağlanması. Bizim ve diğer cemaatlerin namaz vakitleri konusunda daha önceden kendi kararları vardı. Zaten ictihadi bir konu olan namaz vakitlerinde ittifak yolları arandı ve böylece bulundu. Önemli olan da buydu.” açıklamasını yaptı.

Avrupa’da İslamî cemaatler tek saatte anlaştı

TAKVİMDEKİ YENİ KURALLAR
1. Takvim, şeri gecenin üçte biri esasına göre hazırlanmıştır. Yani, gecenin üçte biri olduktan sonra yatsı namazının vakti girer.
2. Tahammül edilemeyecek derecede meşakkat ortaya çıkmadığı sürece namaz vakitleri için belirlenmiş olan şeri alametlere riayet etmemek caiz değildir. Namaz vakitlerinin takdir edilmesi sadece meşakkat zamanlarıyla sınırlıdır.
3. Fecr (imsak) vakti, doğu ufkunda ortaya çıkan yatay beyazlıkla yani güneş ufka 18 derece yaklaştığında başlar.
4. Yatsı vakti güneş battıktan sonra kızıllığın kaybolması ile yani güneş ufkun 16 derece altına indiğinde başlar.
5. Vakit alametlerinin oluşmadığı zamanlarda imsak ve yatsı vakitleri şeri gecenin üçte biri kriterine göre hesaplanır, fecrin doğmadığı zamanlarda şeri gece hesabında son oluşan fecr vakti esas alınır.
6. İmsak ve yatsı vakitleri oluştuğu hâlde şeri gecenin üçte birinden sonra olmaları hasebiyle zorluk ve meşakkat olduğunda bu vakitler takdirle belirlenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!