Avrupa’da havale çilesi bitiyor: 10 saniye içinde hesapta!

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da havale çilesi bitiyor: 10 saniye içinde hesapta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2024 11:00

Avrupa Parlamentosu banka müşterilerinin lehine aldığı bir kararla Avrupa’da havalelerin eş zamanlı yapılmasının yolunu açtı. Bundan sonra havale edilen miktar artık günler, haftalar ya da saatler değil sadece on saniye içinde karşı tarafın hesabına geçmiş olacak.

Haberin Devamı

KARARA göre tüm Avrupa bankaları, belirli bir geçiş dönemiyle birlikte gelecekte müşterilerine bu gerçek zamanlı transferi sunmak zorunda olacak. Üstelik bankalar bunun için artık ekstra ücret de talep edemeyecek. Yasanın raportörü Hollandalı siyasetçi Michiel Hoogeven’e göre bu aynı zamanda şirketler için de büyük bir avantaj sağlayacak. Hoogeven, havalenin eş zamanlı gönderilmesinin sadece aynı ülke içinde değil, tüm AB ülkelerinde sunulacağını kaydederken, bu uygulamanın mevcut bankacılık sistemini muazzam bir şekilde hızlandıracağını ifade etti. AP üyesi Alman siyasetçi Markus Ferber ise “Posta arabasından e-postaya bir sıçrama” diyerek yeni yasayı değerlendirdi.

Avrupa’da havale çilesi bitiyor: 10 saniye içinde hesapta

Haberin Devamı

ALMANYA’DA HER YIL 8 MİLYAR HAVALE YAPILIYOR
Uygulamayla birlikte gelecekte kredi kartları ya da PayPal gibi çoğunlukla Amerika’dan gelen online ödeme sistemlerine artık ihtiyaç duyulmayacağı belirtiliyor. Bankacılık uzmanları, AB’nin bu yasayla birlikte Avrupa bankalarını Amerikan ödeme sistemlerine olan bağımlılığını azaltacağını kaydetti. Peki şu ana kadar havalelerin uzun sürmesinin nedeni neydi? Tasarruf Bankaları ve Giro Birliği’nden Thomas Rienecker Tagesschau’ya yaptığı değerlendirmede bu soruya şu yanıtı verdi: “Bu bir hacim meselesi. Almanya’da her yıl 8 milyar havale yapılıyor ve bunlar daha sonra işleme alınıyor. Bu işlem bir gün sürüyor” dedi. Rienecker, bu süre zarfında, örneğin kara para aklama veya diğer dolandırıcılıklar için güvenlik kontrollerinin de yapıldığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!