Avrupa’yı dize getiren avukat

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’yı dize getiren avukat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2011 11:56

Türk avukat Ali Durmuş, Hollanda’da Türk müvekkilleri adına açtığı 5 yıllık ‘MecburiUyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağı’ davasını yüksek yargıda kazandı. UtrechtYüksek İdare Mahkemesi’nin kararının emsal teşkil edeceğini söyleyen Durmuş “AB’dekiTürkler artık ağır yaptırımlar getiren Mecburi Uyum Yasası’na tabi olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

12 yıldır Hollanda’da çalışan avukat Ali Durmuş, Hollanda’da Türk müvekkilleri adına 2007 yılında açtığı “Mecburi Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağı” davasını kazandı. Utrecht Yüksek İdare Mahkemesi’nin bundan sonra Mecburi Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağına hükmettiği tarihi kararında imzası olan Durmuş, mahkemenin bu konudaki son merci olduğu için kararın kesinleştiğini ayrıca emsal oluşturduğu için tüm AB ülkelerini bağlar nitelikte olduğunu öne sürdü.

AB’deki tüm Türk vatandaşlarını kutlayan Durmuş, bu kararın sadece Hollanda’da değil, ABTürkiye Ortaklık Hukuku gereği tüm AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarını kapsayacağını söyledi. Mecburi Uyum Yasası, ülkeye yeni yerleşenler ile uzun yıllardır burada ikamet eden yabancılara kurs ve sınav zorunluluğu getiriyordu.

HAKLAR GÖRMEZDEN GELİNİYORDU
Hukuk mücadelesini 5 yıldır sürdüren Durmuş, 2008 yılından itibaren davayı Avukat Ejder Köse’yle birlikte yürütüyordu. Geçen yıl Türkler tarafından açılan üç davada, kurs ve sınav zorunluluğu getiren Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağı kararı çıkmasına rağmen Uyum Bakanlığı’nın bölge idare mahkemelerinin bu kararını temyize götürdüğünü dile getiren Durmuş, Utrecht Merkezi Yüksek İdari Mahkemesi’nin son kararıyla önceki kararların da onayladığını söyledi. Anlaşmalara rağmen yıllardır Türk vatandaşlarına ayrımcılık yapılıp haklarının sürekli gözardı edildiğini belirten Ali Durmuş “Maalesef diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, Hollanda devleti de Türk göçmenlerin uluslararası hukuktan doğan haklarını görmezden geliyordu. Ancak yıllarca süren bu mücadelenin sonucunda yüksek yargıdan tokat gibi cevap aldılar” dedi.

TÜRKLERE DE AB'Lİ MUAMELESİ
Durmuş, Avrupa’da yaşayan tüm Türk vatandaşları için yürütülen bu dava sonucuna göre aşırı yükseltilen oturum harçları, vizesiz dolaşım gibi Türklere yapılan haksızlıklar konusunda da bundan sonra olumlu sonuçlar alınabileceğini dile getirdi.

“Bundan sonra Türk vatandaşları da diğer Avrupa Birliği vatandaşları gibi eşit muamele görecek” diyen Durmuş artık Türk vatandaşlarının ayrımcılığın zirvesi olan zorunlu uyum kurslarına, para cezalarına, aile birleşimine getirilen kısıtlamalara, sosyal güvenlik ödeneklerinin kesilmesi ve süresiz oturum haklarının engellenmelerine maruz kalmayacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!