Avrupa petrol krizinde

Güncelleme Tarihi:

Avrupa petrol krizinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2008 12:13

Petrole gelen son zamlar Avrupa'da ulaşım ve nakliyat sektörünü felç ettiği gibi, bir çok güçlü AB ülkesinin de ekonomisini sarsıyor.

Haberin Devamı

PETROL fiyatlarının kısa süre önce tavana vurmasıyla Avrupa'da başlayan ekonomik huzursuzluk giderek büyüyor. Petrol fiyatlarındaki artış, üretimden, hizmet sektörüne kadar bir çok mamülün fiyatlarında yükselmeye neden oluyor. Bu yeni gelişmelerden olumsuz olarak etkilenen olan bir çok kesim, yüksek sesle rahatsızlığını dile getiriyorlar.

Dünyanın değişik bölgelerinde görüldüğü gibi, akaryakıta yapılan fahiş zamlar, İngiltere, İspanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, İtalya, Bulgaristan gibi bir çok Avrupa ülkesinde yoğun protesto eylemlerine yol açtı.

HOLLANDA

Hollanda'da mazot fiyatlarının artışını protesto eden ve buna karşı hükümetin önlem almasını isteyen kamyon sürücüleri, bazı otoyollarda, 18 ayrı noktadan başlayarak, yarım saat süreyle araçlarını saatte 50 kilometre hızla sürdüler. Kamyon sürücülerinin bağlı olduğu çatı örgüt TLN’nin girişimiyle yapılan eylem sırasında araç trafiği büyük ölçüde yavaşladı, otoyollarda uzun kuyruklar oluştu. TLN’den yapılan açıklamada, hükümetin istemlerine kulak vermemesi halinde eylemlerin daha da genişletilmesinin ve sertleştirilmesinin planlandığı belirtildi. Kamyon sürücüleri, yükselen mazot fiyatlarına karşı hükümetin kendilerini destekleyici önlemlerle birlikte 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek litrede 3 sentlik tüketim vergisi zammının da kaldırılmasını talep ettiler.

İNGİLTERE

İngiltere'nin Cheshire kentinde bulunan Stanlow petrol rafinerisinin giriş-çıkışı, akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto eden nakliyeci ve çiftçiler tarafından kapatıldı. Geçen 5 haftalık süre içinde ikinci kez yapılan rafineri protestosuna yaklaşık 500 kişi, kamyon ve traktörleriyle katıldı.

Protesto yüzünden rafineriden akaryakıt taşıyan çok sayıda tankerin çıkışlarında gecikmeler ve dağıtımda aksaklıklar meydana geldiği bildirildi. Cheshire polisinin yoğun önlem aldığı protesto gösterisinin devamının geleceğini belirten nakliyeci ve çiftçiler, protestolarının yoğunlaşarak süreceğini söyledi ve hükümetten akaryakıt fiyatlarındaki artışın önüne geçmesini istedi.
İlki mayısta yapılan protesto gösterisi için seçilen Stanlow rafinerisi, 2000 yılında yapılan akaryakıt zammı protestolarının da hedefi olmuştu.

BELÇİKA

Avrupalı balıkçıların Brüksel’de AB kurumları önünde düzenledikleri protesto gösterilerinde olaylar çıktı, başkent trafiği felç oldu. Çoğunluğu Fransa ve İtalya’dan gelen balıkçılar, özellikle petrol fiyatlarının artışından ve balık avı kotalarından kaynaklanan sorunlarını dile getirmek amacıyla gösteriler başlattılar.

Çok sayıdaki gösterici, alınan kapsamlı güvenlik önlemlerine rağmen AB binalarına hasar verdiler. Yanıcı maddeler kullanan, caddelerde lastik yakan balıkçılara karşı polis tazyikli su ve gaz kullandı, bazı kişiler gözaltına alındı.

AB’nin uyguladığı kuralların katılığından yakınan ve "Brüksel, bizi öldürüyorsun" yazılı pankartlar taşıyan göstericileri temsil eden bir grup AB Komisyonu yetkilileri tarafından kabul edildi. Olaylar sırasında AB binalarına giriş ve çıkışlar bir süre engellendi.

AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu önünde, balıkçılar ile polis arasında çıkan çatışmalar nedeniyle büyük caddeler trafiğe kapatıldı.

ALMANYA

Almanya'da ise akaryakıta gelen ağır zamlara ek olarak, petrole endeksli doğal gaza da yüzde 40'a varan oranlarda zam geldi. Bu yeni gelişmeler ülkede ciddi şekilde tedirginlik yarattı. Federal Çevre Bakanlığı Müsteşarı Michael Müller, doğal gaz fiyatlarındaki fahiş artışın tüketicileri zor durumda bırakacağına dikkat çekerken, doğal gaz fiyatının petrol fiyatlarına endeksli olarak belirlenmesinin yeni artışlara yol açacağını söyledi. Son gelişemler üzerine Federal Kartel Dairesi'nin devreye girmesini öneren Federal Ekonomi Bakanı Michael Glos, enerji şirketlerinin daha önceki dönemlerde kendi aralarında anlaşıp, fiyatları istedikleri gibi belirlediklerini hatırlatarak, Federal Kartel Dairesi'nin fiyat artışına el koyması gerektiğini söyledi.

FRANSA

İtalya, İspanya, Portekiz de olduğu gibi Fransa'da da balıkçılar ayağa kalktı. Hükümetten akaryakıt fiyatlarına subvansiyon uygulamasını isteyen balıkçılar, son 5 yıl içinde akaryakıt fiyatlarına yüzde 320'ye varan oranlarda zam geldiğine dikkat çektiler. Avrupa Birliği sınırları içinde 400 bin balıkçı ailesinin balıkçılıktan geçindiği vurgulandı. Bu arada petrol zammından etkilenen çiftçiler de, Marsilya'da bir araya gelerek, protesto gösterilerinde bulundular, yolları tıkadılar ve hükümetten acil eylem planı talep ettiler.

İSPANYA

30 Mayıs'tan itibaren protesto eylemlerine başlayan İspanyol balıkçılar, Madrid'te bir araya gelerek halka bedava balık dağıttılar. 5 bin balıkçının katıldığı eylemde, 20 ton balık ücretsiz olarak yoldan geçenlere verildi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İspanyol balıkçılar, yapılan son akaryakıt zamlarının ülkede son yüzyılın en büyük ekonomik krizine neden olduğuna dikkat çektiler. Artık teknelerini yüzdürmeye korktuklarını dile getiren balıkçılar, artık bu mesleği icra etmenin imkansız hale geldiğini belirttiler.

Bu arada Japonya'da bir araya gelen Süper 8 devlet başkanları, dünyadaki petrol krizine ve gıda sorununa çözüm için seçenekler arıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!