Avrupa Alevileri KTTC'de

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Alevileri KTTCde
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2008 20:56

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması için örgütlü olduğu Avrupa ülkelerinde kampanya başlatma kararı aldı. Konfederasyon, KKTC'de zorunlu din eğitiminin kaldırılmasını da istedi.

Haberin Devamı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu, olağan toplantısını bugün Girne Alsancak’ta bulunan Merit Crystal Cove Hotel’de yaptı. Konfederasyon Genel Başkanı Turgut Öker, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer’le yemekte bir araya gelen konfederasyon yetkilileri, Alevilerle ilgili çalışmalarına katkılarından dolayı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt Milletvekili Nazım Beratlı, CTP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Yektaoğlu ve Almanya Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun’a onur üyeliği belgesi takdim etti.

KKTC’de dün devlet ve hükümet yetkilileriyle mecliste temsil edilen siyasi partileri ziyaret eden Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında, temaslarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı ve Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılmasına katkı amacıyla başlatacakları kampanya hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya, Almanya, Danimarka, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Belçika ve İsveç’ten gelen Alevi birliklerinin başkan ve temsilcileri de katıldı.

SOYER: 'AVRUPA’DAKİ TÜRKLERLE BAÐLAR SİNERJİ YARATTI'

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yetkilileriyle yemek sırasında yaptığı konuşmada, "Avrupa’daki Türklerle kurulan bağların, geleceğe dair inancı artıran müthiş sinerji yarattığını" söyledi.

Soyer, farklılıkların demokratik birlikteliği üzerinde durduklarını, eşitlik ve saygı temelinde her düşüncenin var olması ve insanın temel alınması gereğini vurguladı.

KKTC Başbakanı Soyer, Anadolu coğrafyasında kin ve intikam duygusu olmadan, başkalarının inançlarına saygı gösterilerek yaşandığını, bunun Balkanlara ve Kıbrıs’a da yayıldığını anlattı.

Başbakan Soyer, Avrupa’nın değişik ülkelerine yayılan Alevilerin yok olmadığını, dayanışmayı sürdürdüğünü belirterek, Alevilerin çabalarını semaha benzetti. Soyer, Alevilerin Kıbrıs Türk halkıyla ve değişik dil ve kültürlere sahip insanlarla paylaşımlarını sürdürmesini diledi.

ÖKER: 'MAZLUMLAR ER GEÇ HAKKINA KAVUŞUR'

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de yemekteki konuşmasında, yönetim kurulu toplantıları hakkında bilgiler verdi ve "dünyanın neresinde hakkı gasp edilen mazlum bir halk varsa er geç hakkına kavuştuğunu" söyledi.

Öker, Avrupa’da 10 ülkede, 210 şehirde örgütlü olduklarını belirterek, Alevilerin bugün 'üzerinde güneş batmayan' örgütlenmesi bulunduğunu kaydetti.

'SESİNİZE SES KATACAÐIZ'

Kıbrıs Türk halkının da er geç hakkına kavuşacağını, izolasyonların sineye çekilemeyeceğini belirten Turgut Öker, 10 Avrupa ülkesinde izolasyonlara karşı kampanya başlatacaklarını ifade etti ve 'Daha sıkı ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Sesinize Avrupa’da ses katacağız' dedi.

Türkiye’deki zorunlu din derslerine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açtıkları davada haklı bulunduklarını, Danıştay’ın da benzer bir karar verdiğini belirten Öker, Kuzey Kıbrıs’ta da olduğunu öğrendikleri zorunlu din dersinin kaldırılması için Başbakan Soyer’den öncülük beklediklerini belirtti. Öker, 'Sünni inançlarını Alevi çocuklara öğretmenin asimilasyon olduğunu' savundu.

ÖKER’İN BASIN TOPLANTISI

Konfederasyon Başkanı Turgut Öker, basın toplantısında yaptığı konuşmada ise, Kıbrıs Türk halkının sorunlarını birebir öğrenme fırsatı bulduklarını ve yakın ilgi gördüklerini belirterek, dün görüştükleri tüm yetkililere teşekkür etti.

Öker, Kıbrıs Türk halkının hiçbir şekilde kabul edemeyecekleri bir abluka ve izolasyon altında bulunduğunu, Alevilerin her zaman mazlumların yanında yer aldığını kaydederek, 'Dünyanın Kuzey Kıbrıs’a uyguladığı politikayı şiddetle eleştiriyoruz' dedi.

Dün görüştükleri KKTC yetkililerine, izolasyonlara karşı ne yapabileceklerini sorduklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Turgut Öker, 9 Avrupa ülkesinde Kıbrıslı Türklere uygulanan haksız izolasyonların giderilmesine yönelik kampanya başlatacaklarını, bu çerçevede parlamenterlere yazılar göndereceklerini, kamuoyuna medya aracılığıyla mesajlar vereceklerini ifade etti.

Öker, Alevi örgütlerinin bugüne kadar düzenlediği kampanyaların çok ses getirdiğini belirterek, 'Kuzey Kıbrıs halkı, Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yanlarında ciddi bir kuruluş olarak yer aldığını bilsin. Sıcak ilişkilerimizin artarak sürmesini istiyoruz. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ta da ciddi Alevi potansiyeli var. Canlarımızın daha iyi koşullara kavuşmasını istiyoruz' diye konuştu.

Turgut Öker, KKTC’de inşa edilecek cemevinin temel atma törenine Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların da katıldığını hatırlatarak, bununla bir ilk yaşandığını kaydetti.

Bir soru üzerine Türkiye’de türbanın siyasal simge haline geldiğini ve bireysel özgürlük olarak değerlendirmediklerini belirten Turgut Öker, çağdaş ülkelerde pasaport ve kimlik kartlarında 'din' hanesi olmadığını, Türkiye’de kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Öker, Alevilerin tarih boyunca şeriata tepki gösterdiğini, tek tip insan ve yaşamı da asla istemediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!