ATİAD'ı ziyaret ettiler

Güncelleme Tarihi:

ATİADı ziyaret ettiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2008 16:55

Almanya'da bulunan Türk gazeteciler Düsseldorf'daki Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği ATİAD'ı ziyaret edip, Almanya'daki Türklerin ekonomik durumları ile ilgili bilgi aldılar.

Haberin Devamı

Türk Alman Kültür Forumu Derneği'nin davetiyle Almanya'ya gelen Türk gazeteciler Düsseldorf'da Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği ATİAD'ı ziyaret etti. Heyete Avrupa'daki Türklerin ekonomik güçleri ve yarattıkları istihdam konusunda bilgi veren ATİAD Başkanı Prof. Recep Keskin ile İstişare Kurulu Başkanı Eşref Ünsal, gazetecilerin sorularını da yanıtladılar.

Ülkenin daha fazla göçmene gereksinim duyduğunu kaydeden Keskin, "Almanya'da halkın yüzde 20'si göçmen. Bunların yarısı Alman uyruğuna geçmiş. Çoğu 30-40 yaş arası. Son yıllarda Alman yatırımcılarının sayısı hızla düşüyor. Şimdi yüzde üçlere düştü. Ancak Türklerde hızla artıyor. 580 bin göçmen girişimci var. Alman ekonomisinin yüzde 20'sini teşkil ediyoruz. Şu anda 350 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Bunların büyük çoğunluğu Alman" diye konuştu.

Türk hükümetinin yurtdışındaki mevduatları Türkiye'de değerlendirme çağrısının Almanya'da nasıl karşılandığı şeklindeki soruya Keskin şu yanıtı verdi:

"Bu çağrının üzerine yurtdışına çıkışlarda denetimler artırılacaktır. Dolayısıyla beraberinde para götürmek güç ve riskli olacaktır. Banka kanalıyla transferinde ise sosyal yardım alanlara yönelik baskılar aratacak, hatta bu yardımların kesilmesi tehlikesi oluşacaktır. Ayrıca çifte vergilendirme anlaşmasından dolayı da bazı sıkıntılar doğacaktır. Ancak, mevduatlar için Türkiye'de gerekli alt yapı hazırlanır ve çok ciddi yatırım olanakları sağlanırsa elbette bu düşünülebilir."

KALABALIK HEYET

Türkiye Almanya Kültür Forumu ile Robert Bosch Vakfı'nın Almanya ve Türkiye ilişkilerinin derinleştirilmesine yönelik düzenlediği etkinlik çerçevesinde Almanya gelen gazeteciler şunlar:

Bülent Mumay (Hürriyet), Serhan Yediğ (Hürriyet), Dr. Günter Seufert (Berliner Zeitung), Seçil Türesoy (Cumhuriyet), Ergülen Toprak (Taraf), Muzaffer Şahin (AA), Fatih Polat (Evrensel), Mehmet Öztek (Dünya), Emine Özcan (Bianet), Atilla Öksüz (Pusula), Emine Kart (Today's Zaman), Berrin Karakaş (Tempo), Namık Kemal Durukan (Milliyet), Engin Başçı (TRT), Hazal Ateş (Sabah), Lora Baytar (AGOS Gazetesi). Türk meslektaşlarına WDR'den Murad Bayraktar da eşlik ediyor.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!