Atatürk’ün Essen’i ziyaretinin 105’inci yılı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün Essen’i ziyaretinin 105’inci yılı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 10:53

Türkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü (TEB), Essen Başkonsolosluğu’nun himayesinde, Atatürk’ün Essen’e gelişinin 105’inci yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Krupp Vakfı merkezi ve müze olarak hizmet veren, Almanya’nın köklü ailelerinden sanayici Alfred Krupp ve ailesinin bir zamanlar malikâne olarak kullandığı Villa Hügel’de düzenlenen programa, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler katıldı. Programın sunumunu öğretim görevlisi Ahmet Ünalan yaptı.

Haberin Devamı

ESSEN Başkonsolosu Tolga Sezai Şimşir, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün burada Cumhuriyetimizin kurucusu, Türk ulusunun ebedi önderi, insanlık tarihinin benzersiz evladı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Essen kentini ziyaretinin 105’inci yılını anmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Böyle, yaş ortalaması oldukça genç bir grubu bir arada görmek insanı heyecanlandırıyor. Bu, Atatürk’ün ve onun benzersiz dehasının Türkiye’den çok uzakta, çok sınırlı bir zaman diliminde ayak bastığı bu kentte ilgi çekmeye devam ettiğinin, saygı duyulduğunun bir göstergesi olması bakımından da çok anlamlı. Essen gibi bugün Almanya’nın 10’uncu büyük şehrinde böyle bir etkinliğin devamlı hale gelmesi ve bundan sonra da devam etmesi çok önemli. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Essen Başkonsolosluğu olarak bu gezinin hak ettiği şekilde Türk ve Alman toplumunun hafızasında yer almasını arzuluyoruz ve bunun için çaba gösteriyoruz. Bu etkinliklerin geniş katılımla devamının geleceğinden eminim. Üniversite gençliğimizin bu mirasa sahip çıkmasını ve Atatürk’ün bu hatırasını yaşatmasını önemli buluyorum.” Başkonsolos Şimşir, etkinliği geleneksel hale getiren Türkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü’ne, akademisyen Ahmet Ünalan’a ve katılımcılara teşekkür etti.

Atatürk’ün Essen’i ziyaretinin 105’inci yılı
KRUPP FABRİKASININ SAVAŞTAKİ ÖNEMİ
Daha sonra davetlilere rehber eşliğinde Villa Hügel gezdirildi. Krup Ailesi’nin ve malikânenin tarihi anlatıldı. Öğretim görevlisi Ahmet Ünalan slayt ve video gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda şunları söyledi: “Veliaht Sultan Vahdettin ve Mustafa Kemal Atatürk beraberindeki 17 kişilik heyetle 105 yıl önce, 22 Aralık 1917’de Altenessen’den şehre giriş yaptılar. Krupp Ailesi’yle imparatorluk için 1. Dünya Savaşı’nda silah tedarik görüşmeleri yaptılar, fabrikaları gezerek Villa Hügel’de Alfred von Bohlen tarafından Veliaht Sultan Vahdettin onuruna verilen akşam yemeğine katıldılar. Bizler o günün anısını tarihi bilgiler ışığında yaşatıyoruz.”
Ünalan, Krupp döküm fabrikasının 1. Dünya Savaşı sırasında oynadığı olağanüstü rolü ve ailenin Türkiye ile olan ticari ilişkilerini ise şöyle anlattı: “Türkiye ile Krupp Ailesi’nin ilişkileri 1865 yılında başlıyor. Özellikle 1. Dünya Savaşı öncesi ve esnasında bu ticari ilişkiler zirveye taşınıyor. Çanakkale Savaşı’nda Krupp fabrikasında üretilen toplar Türk askeri birlikleri tarafından müttefiklere karşı başarılı bir savunma silahı olarak kullanılıyor. Almanların, Osmanlı ordusunun modernleşmesinde, eğitimin, alt yapının modernleşmesinde özellikle de raylı sistemlerin döşenmesinde önemli katkıları var.” Ünalan, iki ülkenin ilişkilerinin tarihsel boyutuna ve sürekliliğine dikkati çekti.
Atatürk’ün Essen’i ziyaretinin 105’inci yılı

Atatürk’ün Essen’i ziyaretinin 105’inci yılı

Atatürk’ün Essen’i ziyaretinin 105’inci yılı

 

 

BAKMADAN GEÇME!