ATATÜRK'Ü AVRUPA'DA DA HASRET VE SAYGIYLA ANDIK

Güncelleme Tarihi:

ATATÜRKÜ AVRUPADA DA HASRET VE SAYGIYLA ANDIK
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 18:15

Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69. yıldönümünde anıldı. Törenlerde yapılan Ata'yı anma konuşmalarında, "Türkiye Cumhuriyeti evlatları olarak senin ilkelerinin aydınlattığı yolda kararlılıkla yürüyeceğiz" mesajı verildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Türk milletinin Atası Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69. yıldönümünde Almanya'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen 10 Kasım etkinlikleriyle özlemle anıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikler başta Berlin olmak üzere Frankfurt, Köln, Münih, Hamburg, Dortmund, Hannover, Karlsruhe ve Danimarka ile Brüksel'de yapıldı.

Başkonsolosluklar ve Türk dernek, kurum ve kuruluşlarındaki toplantılarda slayt gösterileri ile Atatürk'ün hayatı gösterilirken, okunan şiirler ve seslendirilen şarkılarla vatandaşlar, 10 Kasım 1938'de hayata gözlerini yuman Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ata'larını unutmadıklarını bir kez daha gösterdiler. Yapılan Ata'yı anma konuşmalarında "Türkiye Cumhuriyeti evlatları olarak senin ilkelerinin aydınlattığı yolda kararlılıkla yürüyeceğiz" mesajı verildi.

Cumhuriyeti birlikte yaşatalım

Ulu önder Atatürk'ün 69. ölüm yıl dönümü nedeni ile Frankfurt Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törene çok sayıda vatandaşımız katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan anma törenine miniklerde katıldı. Yaren Özbilir'in (9) coşkulu bir şekilde İstiklal Marşı'nı okuması törene katılanları duygulandırdı. Hessen Eyaleti Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mahmut Telli yaptığı konuşmada Atatürk'ün hangi zor koşullarda Türk milleti ile birlikte kurduğunu anlattı.

Telli, 'Cumhuriyetimiz bugünlerde her zamankinden daha fazla tehdit altında' uyarısında bulundu. Frankfurt başkonsolos'u Salih Boğaç Güldere de yaptığı konuşmada, Cumhuriyet düşmanlarının Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana iş başında olduklarını hatırlatarak, 'Sayın Telli'nin konuşmasına içtenlikle katılıyorum. Cumhuriyetimiz her zaman olduğundan daha fazla tehdit altında. Ancak ulu önder Atatürk bunlara zamanında dikkat çekmiş, harici ve dahili düşmanların devamlı var olacaklarına dikkat çekerek, buna karşı gelmek için mücadele etmemiz gerektiğini, muhtaç olduğumuz gücün ise Türk milletinin damarlarındaki asil kanda mevcut olduğuna işaret etmiştir. Şüphesiz müthiş bir Cumhuriyete sahibiz. Çok yol aldık. Ancak bundan böyle kazanımlarımızın geriye dönüşümü olmaması, devamlılığı için çalışmalıyız. Böylesi anlamlı bir günde burada toplanmış olmamız bunun göstergesidir' dedi.

Ulu Önder Berlin'de anıldı

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69.yılında Berlin'de anıldı. Berlin Başkonsolosluğu ve Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından ortaklaşa düzenlenen anma törenine Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, Başkonsolos Ahmet Alpman, Berlin ADD davetlisi olarak Berlin'e gelen şair ve yazar Ataol Behramoğlu ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Türk Evi'nde düzenlenen anma töreni ulu önder Atatürk'ün öldüğü saat olan 9.05 geçe anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Başkonsolos Ahmet Alpman, Atatürk'ün düşüncelerinin günümüze ışık tuttuğunu belirttiği konuşmasında, 'Bugün de yapmamız gereken, bu büyük dehadan feyz alınıp alınmadığını sorgulamaktır. Tarihimizin en çalkantılı dönemecinde, kendimizi fantazilere kaptırıp yanlış yollara yönelmemeliyiz' dedi.
Eğitim ataşeliğine bağlı öğretmenler ve öğrencileri tarafından hazırlanan gösteride ise Atatürk'ün hayatından önemli kesitler aktarıldı.

Atatürk'ü anma töreninin ikinci bölümünde ise ADD'nin davetlisi olarak Berlin'e gelen şair Ataol Behramoğlu, Atatürk'ü ve Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Behramoğlu, 'Bugün ilk ve orta eğitimde, hümanist, insan sevgisi düşüncesinin yerini dini içerikli bir sistem aldı. Bu bir felakettir' dedi.

Avusturyalılara Atatürk'ü anlattı

Avusturya’nın Vorarlberg Eyaleti’nin başkenti, Bregenz Başkonsolosu Nilüfer Feyizoğlu’nun Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün 69. ölüm yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Bregenz’e gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı, Prof.Dr. Seçil Karal Akgün, Eyalet Kütüphanesinde, Avusturyalılara Atatürk ve Çağdaş Türkiye’nin konulu konferans verdi.

Konferans’a Eyalet İçişleri Bakanı Erich Schwärzler,Viyana SPÖ milletvekili Norbert Sieber, Eyalet Kütüphane Müdürü Dr.Harald Weigel,muavin konsolos Elvan Hacıefendioğlu , Konsolosluk çalışanları ,Öğretmenler, Din görevlileri, çok sayıda Avusturyalı ve Türkler katıldı.Prof.Dr.Seçil Karal Akgün’ün İngilizce verdiği konferans’da slay gösterileri ve Atatük ile ilgili filim gösterildi. Akgün daha sonra sorulan soruları cevapladı.

SERGİ BİR HAFTA AÇIK KALACAK

Eyalet Kütüphanesinde Atatürk Fotoğrafları Sergisinin açılış kokteyt’ine katılanlara Türk yiyecek ve içecekleri ikram edildi. Fluher Str. 4 adresindeki Eyalet Kütüphane’sindeki Atatürk Fotoğrafları sergisi bir hafta boyunca ziyaretcilere 8.00 ile 18.00 saatleri arası açık kalacak.

Başkonsoloslukta bayraklar yarıya indirildi

Vorarlberg Eyaleti başkenti Bregenz Türk Başkonsolosluğu’nda Atatürk, ölümünün 69. yıldönümünde törenle anıldı. Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, eşi Tolga Akgün, sanatçı Sema Geyran, Muavin Konsolos Elvan Hacıefendioğlu, öğretmenler, din görevlileri, dernek başkanları, konsolosluk çalışanları ve vatandaşlarımız katıldı.

Törene 9.05'te bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'mız okundu. Başkonsolos Nilüfer Feyizoğlu yaptığı kısa konuşmasında dünyada ilk kadın diplomat ve pilotun Türkiye’den çıktığını ve kadın haklarının ilk defa Türkiye’de verildiğini belirterek, Atatürk’ün kadınlara verdiği değerden söz etti. Tören nedeniyle başkonsoloslukta bayraklar yarıya indirildi.

Atatürk Nürnberg’ de de anıldı

ATATÜRK ölümünün 69. yılında Nürnberg Başkonsolosluğu'nda yapılan bir törenle anıldı. Törene, Türk sivil kuruluş başkan ve temsilcileri ile başkonsolosluk mensupları katıldı. Saat 9’u 5 geçe saygı duruşu ile başlayan törende İstiklal Marşı'mız hep bir ağızdan söylendi. Bir konuşma yapan Başkonsolos Mehmet Selim Kartal, Atatürk’ün Nutku’ndan pasajlar okuyarak, Atatürk'ün medeniyete ve eğitime verdiği önemi vurguladı. Daha sonra hazırlanan Atatürk’ün köşesinde Ata'mızın resimleri gözler önüne serildi.

Büyük önder Hannover’de anıldı

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69. yılında Hannover’de düzenlenen bir törenle anıldı. Hannover Başkonsoloslu Aydın İlhan Durusoy, Atatürk’ün Türklern en büyük atası olduğunu söyledi.

Hannover Başkonsolosluğu binasında düzenlenen tören saat 09.05’te Atatürk ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Okunan İstiklal Marşının ardından kürsüye gelen Hannover’in yeni Başkonsolosu Aydın İlhan Durusoy, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Yaklaşık 100 kadar dernek üyesi ve temsilcisinin katıldığı törende konuşan Başkonsolos, Atatürk’ün en büyük Türk ve Türklerin atası olduğunu, çağdaş Türkiye’nin Atatürk’e çok şey borçlu olduğunu söyledi.
Atatürk’ün Milletin bağrından çıkan bir lider olduğunu anlatan Durusoy, 'Mustafa Kemal Atatürk, Milletin bağrından çıkan bir liderdir. O büyük insan köhnemiş imparatorluktan, yepyeni ve çağdaş bir Cumhuriyet kurmuştur. Biz bugünlerimizi ona borçluyuz. Türkiye bugünkü çağdaşlığını ona borçludur.Onu daima saygı ve sevgiyle anıp, yolunda ilerleyeceğiz.' dedi.

Atatürk’ü çok sevdiklerini söyleyen 9 yaşındaki Zeynep ile 8 yaşındaki Beyza Alka kardeşler, Atatürk için yazdıkları şiiri okudular. Tören, verilen çay ikramıyla son buldu.

Münih’te 10 Kasım

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 69. yıldönümü Münih Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle anıldı. Tören, Başkonsolos Ali Rifat Köksal’ın isteğiyle bir dakika yerine iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Öğretmenler Necla Karakaş ve Erkan Onal’ın sunduğu programın ilk konuşmasını Uğur Karaman adlı bir üniversite öğrencisi yaptı. Başkonsolos Ali Rifat Köksal 'Yalnız 10 Kasımlarda değil, düşünce ufkumuz, Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler tekrar tekrar konuşulmalıdır' dedi.

Münih’in çeşitli okullarında eğitim gören çocuklar Emre Lauterwald, Alpaslan Okur, Bahar Gür, Sevgi Yıldırım, Talha Aksoy ve Zeynep Ata, Atamızla ilgili şiirler okudu ve konuşmalar yaptılar. Anma töreninde başkonsolosluk mensuplarının yanı sıra çok sayıda dernek yöneticisi hazır bulundu. Anma töreni Atatürk’le ilgili slayt gösterileri ve kendi sesinden Nutuk’la sona erdi.


Atatürk 69. ölüm yılında saygıyla anıldı

Dortmund kentindeki Türk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü anma törenine konuşan Essen Başkonsolosu Hakan Akbulut, ' Atatürk'ün kurduğu laik Cumhuriyetimizi muhafaza etmek ve korumak en kutsal görevimizdir' dedi.

Saygı duruşundan sonra Türk gençlerine seslenen Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü: 'Atatürk sadece 20. yüzyılın değil, tüm yüzyılların en büyük liderlerinin başında gelmektedir. Atatürk, sadece biz Türklerin gözünde ve kalbinde büyük bir lider değildir. Ölümünden bu yana 69 yıl geçmiş olmasına rağmen bu gün Onun düşünce ve devrimlerinin ne denli kabul gördüğünü ve örnek alındığını görebilirsiniz. Tüm dünya Atatürk’ün en büyük liderlerin başında geldiğini kabul etmektedir. Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni Atatürk, büyük Türk ulusu ile kurdu. Şimdi onu yüceltmek, sahip çıkmak ve laik sistemi korumak sizin görevinizdir'.

Anma törenine Muavin Konsolos Derman Tekin, Din Hizmetleri Ataşesi İbrahim Gündüz, çok sayıda öğretmen ve öğrenci, dernek temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

Öğrenciler Atatürk devrimlerini anlattı

Büyük önder Atatürk ölümümünün 69. yılında Karlsruhe Başkonsolosluğu toplantı salonunda düzenlenen törenle anıldı. Törende Karl

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!