Aşureler yapıldı afiyetle yenildi

Güncelleme Tarihi:

Aşureler yapıldı afiyetle yenildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2012 18:10

Almanya'da ve Avrupanın birçok yerinde aşureler pişirildi, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Haberin Devamı

Canlar Cem oldu
HAMM ve Çevresi Alevi Kültür Birliği’nde (HAKBİR) Muharrem Orucu’nun sona ermesi nedeniyle Birlik Cem’i düzenlendi.

Yaklaşık 350 canın katıldığı cemde, Hz. Hüseyin’in oğlu dördüncü İmam Zeynel abidin’in Kerbela’da sağ kurtulması nedeniyle 44 kurbancının katılımıyla şükür kurbanı gerçekleştirildi.

Cemde Almanya Alevi İslam Birliği kanalıyla Türkiye’den gelen dedeler Hüseyin Yıldız ve Nurettin Gedikoğlu tarafından Alevilik, Kerbela olayı ve Muharrem Orucu konusunda bilgi verildi. Alevi inancının kul hakkına büyük değer verdiğini belirten dede Nurettin Gedikoğlu, gönül kırmış veya başkalarının üzerinde hakkı olan kişilerin barışıp helallik almalarını istedi.

Küskün olanların ve kul hakkı yiyenlerin ceme katılmaması konusunda yapılan uyarının ardından geçilen ibadet bölümünde ise, dede Hüseyin Yıldız ve Nurettin Gedikoğlu tarafından Alevi inancında kutsal olarak kabul edilen 12 hizmet yerine getirildi.

Cem ibadetinin ardından vatandaşların getirdiği lokmalar ve kesilen kurbanlar birlikte yenildi.

500 kişiye aşure dağıttılar
ALMANYA'da Köln Alevi Kültür Merkezi'nde (Köln- AKM) 500 kişiye aşure dağıtıldı.

Dernek üyelerinin katkılarıyla hazırlanan aşurenin kazanları dedelerin okuduğu gülbenklerle açıldı. Aşure kazanlarının önünde uzun kuyruklar oluşurken 500 kişi için hazırlanan aşure kısa sürede tükendi. Köln AKM Başkanı Selahattin Göktürk etkinlikte,

“Aşure bizim için dostluk, kardeşlik ve barış aşıdır. Bizler evrenin merkezine insanı koyarız. Amacımız insana hizmettir. İnsanlar bir gül ve dünya gül bahçesidir. İnancımızda din, dil, ırk, mezhep ve cins ayrımı yoktur” diye konuştu.

Cem ve aşure bir arada yapıldı
ALMANYA'da Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cemevi üyeleri, Bergisch Gladbach'ta cem ve aşureyi bir arada yaptılar.

Saal 2000'de yaklaşık 600 kişinin katıldığı cemde gülbenkler, deyişler ve mersiyeler okundu, semah dönüldü. Cemin post dedeliğini Yusuf Karip, zakirliğini Erdal Gedikoğlu ile Mehmet Karaca yaptı.

Cemin ardından aşure kazanları Dede Yusuf Karip'in okuduğu gülbenklerle açıldı. Dede Yusuf Karip konuşmasında,

“Biz Aleviler barış, huzur ve dostluktan yanayız. Bizler gönül kırmayız. İnancımızda şekilciliğe yer yoktur. Aklın ve ilmin yolundan ayrılmayız. Kuran'a uyduğumuz için bizde kin, kibir, cebir ve şiddet de olmaz” dedi.

SPD’de Aşure Günü
HAMBURG’DA Mitte İlçe Belediye Meclisi Sosyal Demokrat Parti SPD Grubu tarafından Aşure Günü düzenlendi.

SPD eyalet merkezinde gerçekleşen etkinliğe SPD Federal Meclis Milletvekili Johannes Kahrs, SPD Hamburg-Mitte İlçe Meclis Başkanı Falko Drossmann, Mitte Meclis üyesi ve entegrasyon sorumlusu Erkan Şahin, Hamburg Anadolu Alevileri Kültür Birliği (HAAK Bir) Başkanı Ali Ay da katıldılar.

Erkan Şahin, Alevilerin 12 günlük Muharrem orucunun sonunu simgeleyen Aşure Günü'nün paylaşım ve birliği simgelediğini söyledi. Kısa konuşmaların ardından aşure paylaşıldı. Program HAAKB korosu üyelerin söylediği türkülerle renklendi.

"Birlikte dostça yaşamalıyız"
HAMBURG Sivaslılar ve Sivasspor Taraftarlar Derneği’nin Harburg semtindeki Öz Urfa salonunda düzenlediği Aşure Günü'ne büyük ilgi oldu.

Hamburg Din Hizmetleri Ataşe Vekili Sinan Polat yaptığı konuşmasında, din, dil ve ırk ayrımı yapılmadan tüm insanların dostça yaşaması gerektiğini ve aşurenin anlamınında bu olduğunu söyledi. Daha sonra aşure ikramı yapıldı ve dua edildi.

Davete katılan diğer dernek temsilcileri de günün mana ve önemine ilişkin konuşmalar yaparak birlik ve beraberliğe değindiler.

Şair Özer Meral de şiiriyle düzenlenen aşure gününe renk katarken, Hamburg Konsolosu Berati Alver, Ticaret Ataşesi Şevket Ilgaç ve çok sayıda kurum temsilcisi katılarak aşure gününde birlik ve beraberlik örneği sergilediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!