Aşırı sağa kırmızı kart

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağa kırmızı kart
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2010 12:15

Almanya'da cami ve İslam karşıtı Pro NRW örgütünün hafta sonu Ruhr Bölgesi'nde planladığı protesto eylemlerine karşı, Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, dün bölgedeki beş camiyi gezerek, “Aşırı sağcılara yer yok. Sizin yanınızdayız” mesajı verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, İslam karşıtı, aşırı sağcı Pro NRW'nin bugün ve yarın Ruhr böylgesindeki bazı camilerin önlerinde yapmayı planladığı cami karşıtı etkinliklere karşı Müslümanlara ve camilere destek vermek amacıyla DİTİB'e bağlı beş camiyi ziyaret etti.


"Aşırı sağa kırmızı kart" sloganıyla başlattığı ziyaret turunun ilk durağı olan Oberhausen'deki Hacı Bayram Camii'ne giden Gabriel'e Vural Öger, Ozan Ceyhun, Kenan Kolat, sanatçı Renan Demirkan, NRW SPD Genel Başkanı Hannelore Kraft, NRW SPD Sekreteri Michael Groschek gibi çok sayıda SPD'li eşlik etti. Cami Dernek Başkanı Mehmet Ciğerci, DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım ve Dinler Arası Diyalog Sorumlusu Rafet Öztürk tarafından karşılanan Gabriel ve beraberindeki heyet, cami hakkında bilgi aldı. Gabriel caminin bahçesinde hazırlanan çadırda Türk gençleri ve cemaatle birlikte çay içip sohbet etmeyi de ihmal etmedi.

Haberin Devamı

Hürriyet'e özel açıklama
Cami turunda Hürriyet muhabirini özel otobüsüne alan Gabriel şunları söyledi:


"Aşırı sağcı Pro NRW'nin bu tür bir etkinliğe kalkışmasının altında Almanya'da bir çok kişinin İslam konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması yatıyor. İnsanların bilmediklerinden korkması normal. Ancak diyalogla bunun önüne geçilebilir. Bunda da uyumun büyük rolü var. Göçmenler artık burada tahammül edilecek insanlar olarak olarak değil, buranın bir parçası olarak görülmelidir. Hükümetin Uyum Bakanlığı altında sürdürdüğü çalışmalar sadece geçici bir dönem söz konusu. Gelecekte böyle bir kuruma gerek duyulmayacak."


Siyaset renklenecek
Alman siyasetinde de daha fazla göçmen kökenli aday ve milletvekilinin yer alacağına işaret eden SPD Lideri Gabriel, "Benzer bir olgu resmi dairelerde de yaşanacak. Ancak burada seçim hakkı sorunu var. SPD olarak Schleswig Holstein seçimlerinde bir girişimde bulunmuş, CDU'nun açtığı dava neticesinde geri adım atmak zorunda kalmıştık. Burada Almanya'daki seçim yasasına göre seçmenlerin Alman vatandaşı olması gerekliliği söz konusu. Bizim hedefimiz ise bu engeli aşarak Almanya'da en az 10-12 yıldır yaşayan Türkler'in de seçim hakkı kazanmasını sağlamak. Bunun dışında vatandaşlığa geçişleri de desteklediğimizi belirtmek istiyorum" diye konuştu.


Camide ilk ders benden
Camide Almanca kursu verilmesini isteyen SPD Başkanı Gabriel, mesleğinin Almanca öğretmenliği olduğunu hatırlatarak, ilk dersi kendisinin vereceğini söyledi. Gabriel bugüne kadar olduğu gibi eğitim, uyum, çifte vatandaşlık hakkı, göçmenlere seçme ve seçilme hakkı konularını savunduklarını söyledi. SPD Genel Başkanı'nın camiyi gezdiği sırada caminin önünde yapılan konuşmalarda çeşitli parti ve sivil toplum örgütlerinden oluşan yaklaşık 500 kişilik bir grup, “Oberhausen'de aşırı sağcılara yer yok” mesajı verdi.


Gabriel ve beraberindeki heyet daha sonra Gelsenkirchen'de Belediye Başkanı Frank Baranowski ile Buer Merkez Camii'nde temaslara bulundu. Mescidi gezdikten sonra vatandaşlarla sohbet etti.


Peter Maffay ile "Barış Duası"
SPD Lideri Gabriel, öğleden sonra da Mülheim an der Ruhr'a geçti. Gabriel burada ünlü Alman şarkıcı Peter Maffay, SPD Eyalet Başkanı ve Başbakan Adayı Hannelore Kraft ve Anakent Belediye Başkanı Dagmar Mühlenfeld ile birlikte Fatih Camii'nde vatandaşlarla sohbet etti.


Gabriel başkanlığındaki heyet Essen Anakent Belediye Başkanı Reinhardt Pass ile birlikte Essen Katernberg'deki Fatih Camii'nde Barış Duası'na katıldı. Heyet daha sonra Bochum'da Merkez Camii'ne geçti.


Müslümanlara destek
Sigmar Gabriel, yarın da Duisburg'daki DİTİB Merkez Camii ve bünyesindeki Diyalog Merkezi'ni gezerek önce yetkililerden çalışmaları hakkında bilgi alacak, daha sonra Duisburg Marxloh Merkez Camii önünde ırkçılık ve faşizme yönelik tepki yürüyüşüne de katılarak camilere ve Müslümanlara destek verecek. Aşırı sağcılar bugün Duisburg merkez tren garının önünde saat 11.00'de toplanacak. Karşıt gruplar da gösteri yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!