Aşırı sağ kaygı veriyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağ kaygı veriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 17:41

Hollanda’da aşırı sağın oy patlaması yapmasını “kaygı verici” gelişme olarak değerlendiren çeşitli kuruluşların temsilcileri, "Seçmeninin aşırı sağ eğilimli bir partiyi ülkenin üçüncü partisi konumuna taşıması kaygı verici" dediler.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da önceki gün yapılan erken genel seçimlerde aşrı sağın oy patlaması yaparak meclisteki sandalye sayısını 9’dan 24’e yükseltmesi “kaygı verici” gelişme olarak değerlendirildi. Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak çeşitli kuruluşların temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:


Ciddi bir tehdit
Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu (HAK-DER) Başkanı Fethi Kıllı: “Hollanda da sevecen liberal, siyaset maskesini çıkardı. Bu seçim sonucuyla hangi hükümet kurulursa kurulsun, acı olan seçmeninin aşırı sağ eğilimli bir partiyi ülkenin üçüncü partisi konumuna taşımasıdır.


Tek yetkili kendisi
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Veyis Güngör: “UETD, VVD milletvekili iken partisinin şartları yerine getirmesi halinde Türkiye’nin AB üyesi olabileceği düşüncesine karşı çıktığı için üyelikten istifa eden Wilders’in kurduğu PVV’nin, ülkenin üçüncü partisi olması bizleri derin bir kaygıya sevk etmiştir. Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığına anti İslam söylemleri de ilave eden Wilders, demokratik bir parti kurmak yerine tek yetkilisinin kendisi olduğu bir hareket oluşturmayı yeğledi.

Haberin Devamı

Suyun akışına yön veremedik
Hollanda Türk İslam Kuruluşları Birliği (HTİKB) Başkanı Abdullah Güven: “Yine suyun akışına yön veren olamadık. Hollanda’da bazı değişimlerin olduğu artık aşikardır. Irkçı ve İslam düşmanlığı söylemleriyle prim yapan bir partinin bu kadar siyasi revaç bulmasında buradaki göçmen toplumunun de büyük sorumluluğu, hatta çok büyük sorumluluğu vardır. Bizler siyasete yön verebilecek kadar toplum gücüne sahip olmamıza rağmen, isteksiz, desteksiz, çabasız, gayretsiz beklerken suyun akışına kapıldık. Sonuç Hollanda’yı yine siyasi kriz bekliyor."


Wilders, sağ koalisyondan yana
24 milletvekili ile ülkenin üçüncü partisi olarak çıkan aşırı sağcı PVV’nin (Özgürlük Partisi) lideri Geert Wilders, sağ koalisyondan yana olduğunu söyledi. Kraliçe Beatrix ile görüşen Wilders, VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi), PVV (Özgürlük Partisi) ve CDA (Hıristiyan Demokratlar) ortaklığı olasılığının araştırılmasından yana olduğunu ilettiğini kaydetti. Geert Wilders, gerekirse sağ koalisyona dışardan da destek verebileceklerini belirtti. Sol partiler ise PVV ile yapılacak görüşmelerden sonuç alınamaması halinde VVD , PvdA, D66 ve GL koalisyonunun bir alternatif olabileceğini kaydettiler.

Haberin Devamı


Partiden ayrılırım
Wilders’in sağ koalisyon istemine CDA’nın (Hıristiyan Demokratlar) önde gelen üyeleri karşı çıktılar. CDA’nın önde gelen isimlerinden Meslek Yüksekokulları Kurulu Başkanı Doekle Terpstra, partisinin PVV ile aynı koalisyonda yer alması halinde partiden ayrılacağını söyledi. Terpstra, “İçerik olarak birlikte çalışabileceğimizi düşünemiyorum. Ama yine de olursa ben yokum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!