Aşağı Saksonya’da seçim var

Güncelleme Tarihi:

Aşağı Saksonya’da seçim var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2022 11:11

Aşağı Saksonya Eyaleti’nde yaklaşık 6 milyon seçmen bugün sandığa gidiyor. Alptekin Kırcı (SPD) yeniden aday oldu.

Haberin Devamı

AŞAĞI Saksonya eyaleti, seçimlere katılım oranı bakımından en düşük eyaletler arasında yer alıyor. 2017’de yapılan son seçimlerde katılım oranı yüzde 63.1 oluşmuştu. 2008’de bu oran sadece yüzde 57 olarak kayıtlara geçti. 135 sandalyeli Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi 5 yıllığına seçiliyor. Eyalette bulunan yaklaşık 6 milyon seçmen için oy verme işlemi sabah saat 08.00 başladı, akşam saat 18.00'de ise sandıklar kapanacak. 23 siyasi partinin seçimlere katıldığı eyalet parlamentosunda şu an SPD 55, CDU 50, Yeşiller 12, FDP 11, AfD 9 milletvekiliyle temsil ediliyor. Stephan Weil’in başbakan olduğu eyalette SPD-CDU koalisyon hükümeti var. ZDF tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre SPD yüzde 33 ile birinci, CDU ise yüzde 28 ise ikinci sırada yer aldı. 2017’deki son eyalet seçimlerinde ise SPD yüzde 36.9, CDU yüzde 33.6, Yeşiller yüzde 8.7, FDP yüzde 7.5, AfD yüzde 6.2, Sol yüzde 4.6 ve diğer partiler toplamda yüzde 2.5 oy almıştı. SPD’nin başbakan adayı Stephan Weil. Koalisyon ortağı CDU’nun adayı ise şu andaki hükümette Ekonomi Bakanı olarak görev alan Bernd Althusmann.

Aşağı Saksonya’da seçim var

Alptekin Kırcı, SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil

Haberin Devamı

Eyalette milletvekilliği için yarışan az sayıdaki Türkiye kökenli adaylardan biri de SPD’li Alptekin Kırcı. Avukat olan Kırcı, Hannover Mitte bölgesinden yeniden aday oldu. Annesi Alman babası Türk olan Alptekin Kırcı Hannover doğumlu. Seçim çalışmalarını sürdüren Alptekin Kırcı, SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil’in de katılımıyla gerçekleştirdiği ve vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği toplantıda görüşlerini açıkladı. Ağırlıklı olarak göçmen sorunlarına değinen Kırcı, “Seçilirsem göçmenler konusunda yeni bir başlangıç yapacağım. Şimdiye kadar Aşağı Saksonya’da göçmenler için dillendirilmeyen konuları ele alacağım” dedi.

‘DİYALOG GRUBU KURACAĞIM’
Tüm göçmen dernekleri ile toplantı yapıp onların sorunlarını dinleyeceğini belirten Kırcı, şunları söyledi: “Her dernekten birer temsilci ile ayda bir toplantı yapıp sorunların çözümü için öneriler üreteceğiz. Göçmenler için Aşağı Saksonya’da bir ‘Diyalog Grubu’ kurup bir anlamda göçmenler için lobi çalışmalarını yapmayı düşünüyorum. Göçmen derneklerin sosyal ve kültürel çalışmalarını yapabilecekleri bir mekânın oluşturulması için azami gayret göstereceğim. Bu, birçok konu gibi acilen çözülmesi gereken konuların başında geliyor. Hannover çok uluslu bir şehir. Doğal olarak çok kültürlü bir kent. Göçmenler ile yerleşik halkın barış içinde birlikte yaşadığı bir şehir. Hiçbir ulus ayrımı yapmadan tüm göçmenlerin sorunlarına aynı gözle bakacağım. Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğu gerçeğinden yola çıkarak tüm sorunları doğru içerikle ela almak gerekiyor. Bu insanlar Alman toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Sorunlara bu perspektiften bakılmalı ve doğru çözümler üretilmelidir diye düşünüyorum.”
Tüm göçmenlerin öncelikle mutlaka sandığa gidip sahip oldukları en önemli hakkı kullanmalarını isteyen Kırcı, “Şimdiden seçilebilmem için katkı sunacak herkese ve tüm emek verenlere teşekkür ederim” dedi.

Aşağı Saksonya’da seçim var

BAKMADAN GEÇME!