Aşağı Saksonya dengeleri bozacak

Güncelleme Tarihi:

Aşağı Saksonya dengeleri bozacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2013 14:22

ALMANYA’da bu yıl yapılacak üç eyalet ve genel seçimlerin ilki 20 Ocak’ta Aşağı Saksonya’da başlayacak.

Haberin Devamı

Eyalette iktidarda olan CDU-FDP koalisyonunun seçimi kaybetmesi bekleniyor. Anketlere göre CDU yüzde 38-40 oy oranı ile birinci parti. Ortağı FDP yüzde 3.5 oy oranıyla yüzde 5 barajını aşamayarak meclis dışı kalacak.

SPD yüzde 33, Yeşiller yüzde 12.5, Sol Parti yüzde 4, Korsanlar yüzde 4.5 oranında oy alacak. SPD-Yeşiller koalisyonunun iktidarı devralması halinde Eyaletler Meclisi’nde dengeler değişecek.

Eyaletler Meclisi’nde çoğunluk SPD ve Yeşiller’e geçecek. Bu durumda Federal Meclis’in kabul ettiği birçok yasa, eyaletler meclisinden dönebilir.

12 SEÇİMİ KAZANAMADI
Başbakan Angela Merkel’in başbakanlığa geldiği 2005 yılından beri yapılan 12 eyalet seçiminin hepsinde CDU kaybetti.

Bu yüzden seçime iyice asılan Merkel iki hafta içinde eyaleti dolaşıp beş kente miting yapacak. SPD ise Peer Steinbrück, Sigmar Gabriel, Frank-Walter Steinmeier ile Yeşiller Claudia Roth, Cem Özdemir, Jürgen Trittin ve Winfried Kretschmann ile çok sayıda miting düzenleyecek.

7 Türk kökenli aday
CDU 1, SPD 2, Yeşiller 2, Sol Parti 2 Türk aday gösterdi. Aşağı Saksonya Sosyal İşler, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, CDU listesine 3. sıradan girdi.

Yeşiller, Filiz Polat’ı 7. sıradan, Belit Onay’ı 18. sıradan aday gösterirken SPD Mustafa Erkan’ı 23., Adem Ortaç’ı 86. sıradan aday gösterdi.

Sol Parti listesinde ise Gültekin Keloğlu 3. sırada, Yılmaz Kaba 16. sırada yer aldı. Filiz Polat, Belit Onay, Aygül Özkan ve Mustafa Erkan’ın seçilme şansı yüksek gözüküyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!