‘Artık izin verin camimizi yapalım’

Güncelleme Tarihi:

‘Artık izin verin camimizi yapalım’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 12:10

Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Germersheim şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Mareşal Fevzi Çakmak Camii ihtiyaçlara cevap veremediği için 7 yıl önce temeli atılan ve daha sonra mahkeme kararı ile yapımı durdurulan yeni cami inşaatı için protesto yürüyüşü düzenlendi.

Haberin Devamı

‘Artık izin verin camimizi yapalım’
GERMERSHEIM DİTİB Mareşal Fevzi Çakmak Camii Derneği’nin talebine istinaden 1 Ekim 2016 tarihinde yerel yönetimin verdiği karar doğrultusunda temeli atılan yeni cami projesi, karşıt görüşlülerin protestolarının ardından Neustadt İdari Mahkemesi tarafından durdurulmuş ve yapılan girişimler sonuçsuz kalmıştı. Cami yapımı için verilen kararın iptal edilmesine yönelik haklı mücadele amacıyla protesto yürüyüşü düzenlediklerini söyleyen dernek başkanı Hayrettin Güneş, 2016’da dönemin yerel yönetiminin mevcut caminin yan tarafındaki arsaya yeni cami yapılması için izin verdiğini belirtti. Rheinland-Pfalz eyaleti genelinde cami derneklerinin başkan ve yöneticileri ile cemaatin destek verdiği yürüyüş sonrası bir konuşma yapan Güneş, şunları söyledi:
‘Artık izin verin camimizi yapalım’
‘ŞEHRİMİZE GÜZELLİK KATACAK’
“7 Yıldan bu yana mahkemelerde camimizin inşaat izni için mücadele veriyoruz. Camimizin şu anki durumuyla yenilenmesine ihtiyaç vardır. Dileğimiz, yeni, modern çağa ve şehrin silüetine uygun bir cami inşa etmek. Yeni camimiz şehrimize güzellik katacak, çok kültürlü toplumumuzu zenginleştirecek. Bu dileğimizi dönemin belediye başkanına sunmuş ve destek görmüştük. Evet, minareli ve kubbeli güzel bir caminin şehre zenginlik katacağı yönünde dileklerini ve yeni caminin proje müjdesini bizatihi kendilerinden almıştık. Neustadt İdari Mahkemesi, cami yapılabileceğine ancak kullanım amacına yönelik eksiklikler olduğuna dair karar verdi. Davayı bir üst mahkemeye taşıdık. Artık, hakkımızı almak istiyoruz.”
‘Artık izin verin camimizi yapalım’
‘ENGEL ÇIKARIYORLAR’
“22 bin nüfuslu Germersheim’da 6 bin Müslüman şehrin ayrılmaz parçasıdır. Komşularımızla hiçbir problemimiz olmadığı gibi, Germersheimli hemşerilerimizin de caminin yapımına karşı olmadığını pekâlâ biliyoruz. Önce kendi imkânlarımız ile satın aldığımız arsamıza cami yapımı için izin verdiler, şimdi ise sudan bahaneler ile engel çıkarıyorlar. Kendi kaynaklarımızla finanse edeceğimiz modern bir cami inşa etmek istiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, demokratik ve hukuki hakkımızı sonuna kadar arayacağız.” Cami önünde toplanan cemaat ellerinde ‘Cami inşaatına evet’ yazılı pankartlarla belediye ve kaymakamlığın bulunduğu şehir meydanına kadar yürüdü.
‘Artık izin verin camimizi yapalım’

‘Artık izin verin camimizi yapalım’

BAKMADAN GEÇME!