"Artan Yahudi düşmanlığına endişeyle bakıyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Artan Yahudi düşmanlığına endişeyle bakıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 11:45

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ortadoğuda İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli bir çözüm istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Gauck, Almanya'ya 3 günlük ziyaret için gelen İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'i askeri törenle karşıladı.

Törenin ardından bir görüşme gerçekleştiren iki cumhurbaşkanı daha sonra basın açıklaması yaptı.

İki ülkenin sadece geçmişten dolayı bağları olmadığını belirten Gauck, bundan bağımsız olarak ortak değerlerin de Almanya ile İsrail'i birbirine bağladığını ifade etti.

Gauck, Berlin'in dünyaya açık bir kent olduğuna ve burada çok sayıda İsraillinin yaşadığına dikkat çekerek, Almanya'da insanların çok büyük bir bölümünün Yahudi düşmanlığına karşı çıktığını söyledi.

Görüşmede, İran'ın nükleer programı ve ortadoğuda İsrail ile Filistinliler arasında 2 devletli çözüm gibi farklı görüşte oldukları konuları ele aldıklarına işaret eden Gauck, bu farklı tutumların iki ülkenin dostluğunu etkilememesi gerektiğini kaydetti.

"Biz hala iki devletli bir çözüm için başarı sağlanması yönünde yardımcı olmayı bir yükümlülük olarak görüyoruz" diyen Gauck, ancak İsrail'in kuşkularına da kulak verdiklerini ifade etti.

"Artan Yahudi düşmanlığına endişeyle bakıyoruz"

Rivlin de, iki ülkenin ilişkilerinin daha da derinleşmesi gerektiğini vurguladı.

Artan Yahudi düşmanlığına endişeyle baktığını belirten Rivlin, bu kötülüğe kararlılıkla karşı çıkılmasını talep etti.

Rivlin, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarına dikkati çekerek, dostlar arasında her zaman görüş birliği olmadığını söyledi.

Fundamentalizm konusunda endişe duyduklarını kaydeden Rivlin, "Biz İslam'a karşı bir savaş yapmıyoruz. Bizim sorunumuz fundamentalizm ile" ifadesini kullandı.

Bugün Nasyonalsosyalizm döneminde Yahudilerin toplama kampına götürüldüğü Berlin-Grunewald tren istasyonuna çelenk koyan Rivlin, yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek.

"İki devletli çözüm" vurgusu

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel de ortadoğuda iki devletli çözümden yana olduğunu söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı da olan Merkel, parti merkezinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, bölgede kalıcı barışın sağlanması için iki devletli çözümün hedeflenmesi gerektiği düşüncesine sahip olduklarını kaydetti.

Merkel, İsrail hükümetini işaret ederek, "Bazılarıyla bu konuda görüş ayrılıkları var" ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!