Arabulucu Komisyon’dan uzlaşma sinyali: Yüzde 5 zam!

Güncelleme Tarihi:

Arabulucu Komisyon’dan uzlaşma sinyali: Yüzde 5 zam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2023 10:08

Almanya’da Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ile işveren konumundaki Federal İçişleri Bakanlığı arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması üzerine devreye giren ‘Arabulucu Komisyon’dan olumlu sinyaller geldi.

Haberin Devamı

Ver.di ve işveren tarafının temsilcileriyle yaklaşık iki haftadır pazarlık eden Arabulucu Komisyon, 2.5 milyon kamu çalışanına dönük ücret artışı uzlaşısının şekillendiğini açıkladı. Arabulucu Komisyon’un öncülüğündeki uzlaşmaya göre, federal, eyalet ve yerel düzeydeki kamu hizmetlilerine enflasyon katkısı olarak 3 bin Euro vergiden muaf ödeme yapılması ve bunun 1240 Euro’luk diliminin haziran ayında, geri kalanının da ayda 220 Euro olmak üzere gelecek yıl şubat ayına kadar ödenmesi öngörüldü. 2024 yılı Mart ayı itibariyle ücretlerin 200 Euro artırılmasında ve böylece yüzde 5.5 oranında zam hedefine ulaşılmasında uzlaşma sağlandı. Ücret artışının zamlı ödemelerde ayda 340 Euro’nun altında olması halinde bu rakama tamamlanması da kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

‘UMARIZ OLUMLU SONUÇLANIR’
Aynı zamanda öğrenciler, meslek eğitimi ve staj yapanlar için bir defaya mahsus olmak üzere 600 Euro enflasyon katkısı yapılması ve 2023 Temmuz ayı itibariyle ücretlerinin ayda 110 Euro artırılması da planlandı. Arabulucu Komisyon’un uzlaşma önerisinin geriye dönük olarak 1 Ocak 2023’ten itibaren 24 ay geçerli olması öngörüldü. Ver.di’nin önerdiği Arabulucu Komisyonu Başkanı Bremen Maliye Bakanlığı eski danışmanı Hans-Henning Lühr de işveren tarafının önerdiği Saksonya Eyalet eski Başbakanı Georg Milbradt da üzerinde uzlaşmaya varılan önerilerin iki taraf için de ‘uygun’ olduğunu söylerken, “Umarız olumlu sonuçlanır” açıklamasında bulundular. Arabulucu Komisyon’un önerilerinin gelecek hafta cumartesi günü Ver.di ve Federal İçişleri Bakanlığı temsilcileri arasında yeniden görüşüleceği belirtilirken, sendikanın yüzde 10.5 zam ve ayda en az 500 Euro ücret artışı talebinde bulunduğu hatırlatıldı.

BAKMADAN GEÇME!