AOK ‘Ödemem’ dedi, nakil parasını dostları topluyor

Güncelleme Tarihi:

AOK ‘Ödemem’ dedi, nakil parasını dostları topluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 11:48

9 yıldır beklediği böbrek nakli için uygun donör bulan Murat Çiftçioğlu, AOK’un “Türkiye’deki masrafları karşılamayız” demesiyle bir anda sarsıldı. Şimdi Çiftçioğlu’nun derdine dostları derman olacak. Arkadaşları nakil için gerekli olan 25 bin Euro toplamak için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Nürnberg kentinde yaşayan Murat Çiftçioğlu (49), 9 yıldır haftada üç kez diyaliz makinesine giriyor. Daha önce kalp kapakçıkları da değişen Çiftçioğlu, beklediği böbrek nakli gerçekleşmeyince umudunu memleketine, akrabalarına çevirdi. Türkiye’ye giderek doku örneği verdi. İyi haber Kocaeli’nden geldi. Dokuları uyuşan yeğeni Kadir Canlı, böbreğini vereceğini söyledi. Çiftçioğlu da bu güzel haber üzerine hemen harekete geçti. Böbrek naklinin, İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleşebileceğini belgeleriyle birlikte kayıtlı olduğu sigorta kurumu AOK’un Nürnberg ofisine verdi. Türkiye’de nakil yapılmasının sakıncalı olmadığını ve böbrek nakliyle ilgili masrafların da sigorta kurumu tarafından karşılaşacağını bildiren AOK Nürnberg’in kararına sevinen Çiftçioğlu, Kocaali Devlet Hastanesi’nden böbrek nakli ameliyatı için randevu aldı. Ancak nakil günü yaklaşırken AOK’un merkezinden gelen “Biz, sadece burada yapılacak böbrek nakliyle ilgili veya Türkiye’de acil bir durum sonucunda oluşan hastalıklarla ilgili masrafları üstleniyoruz” haberi üzerine sarsıldı, sevinci yarım kaldı.

AOK ‘Ödemem’ dedi, nakil parasını dostları topluyor
‘BENİ DAHA DA ÜZÜYOR’
AOK’un uygulamasına tepki gösteren Çiftçioğlu, şunları söyledi: “Senelerce bu ülkede çalıştım ve vergilerimi düzenli olarak verdim. Emeklilik kasasına ve kayıtlı olduğum sağlık sigorta kurumu AOK’a primlerimi düzenli ödedim. Yaşam mücadelesi verdiğim bu günlerde, düzenli prim ödediğim yerlerden gereken maddi desteği görememek beni daha da üzüyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin değerli yöneticileri yurtdışında yaşayan milyonlarca vatandaşın sorunlarının çözümüne yönelik yapılacak anlaşmalarda vatandaşlarımızla görüşerek tam olarak sorunları öğrenip çözmesi gerekir.”
AOK ‘Ödemem’ dedi, nakil parasını dostları topluyor
YARDIMINA DOSTLARI KOŞTU
Kalp rahatsızlığı ve diyalize bağlı olarak yaşadığı için kendisini her geçen gün daha da kötü hisseden Çiftçioğlu’nun derdine bu kez dostları derman olmak için kolları sıvadı. Cemal Aygün ve Hüdaverdi Kahraman, İstanbul’da yapılacak böbrek nakli için gerekli 25 bin Euro’yu duyarlı vatandaşların dayanışmasıyla toplamak için harekete geçti. İki arkadaş, “Allah’ın izniyle, kısa zamanda Murat kardeşimizi diyaliz makinesinden kurtulması için Türkiye’ye göndereceğiz” dediler.
AOK ‘Ödemem’ dedi, nakil parasını dostları topluyor
‘UMUDUNUZU KAYBETMEYİN’
Almanya’da diyaliz makinesine bağlı yaşamlarını sürdürenler için böbrek nakillerinin çok özel izinlere bağlı olduğunu ve genellikle kadavradan alınan böbrekle ya da doktorlardan oluşan bir heyetin kararıyla canlı insandan alınabildiğini belirten Çiftçioğlu, “Hastanelerde nakil bekleyen çok insan var. Ben de organlarımı bağışladım. Bu nedenle nefes alan her canlının bir gün bir organa ihtiyacı olabileceğini düşünülerek herkes organlarını bağışlasın. Nakil bekleyen hastalar da umutlarını kaybetmesin. Organ nakli kimsenin başına gelmez diye bir şey yok. Belki bir gün olmaz dediğin kendine olur. Ayrıca Türkiye’ye izne gidecek vatandaşlarımızın bağlı oldukları sağlık sigortası kuruluşlarından TA-11 veya TA-12 belgesini yanında götürmeleri acil durumlarda faydalı olacaktır” dedi. Murat Çiftçioğlu, şimdi nakil için gerekli paranın toplanmasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!