Angolagate davasında ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Angolagate davasında ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2009 23:00

Fransa’daki “Angolagate skandalı” olarak adlandırılan yasadışı silah satışına ilişkin dava sonuçlandı.

Haberin Devamı

Fransız Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında eski Cumhurbaşkanı’nın oğlu Jean-Christophe Mitterrand ve İçişleri eski Bakanı Charles Pasqua’nın da bulunduğu 42 kişiye “nüfuzlarını kullanarak yasadışı silah satmak, kara para aklamak ve satıcılardan komisyon almak” suçundan ağır para ve hapis cezası verdi.

Oğul Mitterrand’a hapis cezası

İki yılı tecilli olmak üzere üç yıl hapis ve 100 bin Euro para cezası alan Pasqua, 1993-98 döneminde silah satışından dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakanı’nın da haberdar olduğunu belirterek, “Savunma gizliliği kaldırılsın, dosyalar açılsın. Chirac da bu satışlardan haberdardı. Aleyhimdeki bu iddialar 2000 yılında başladı. Yani benim Chirac karşısında cumhurbaşkanı adayı olduğum dönem. Dosyalar açılsın. Ben korkmuyorum” dedi. Oğul Mitterrand ise babasının Afrika danışmanı olarak görev yaptığı dönemde yasadışı satıştan 2 milyon dolar komisyon aldığı gerekçesiyle iki yıl tecilli hapis ile 375 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Yasadışı satış ve rüşvet davası

“Angolagate” davasında, 1993 ve 1998 yılları arasında, ülkesinde ayrılıkçılarla savaşan Angola Cumhurbaşkanı Eduardo dos Santos’a, BM silah ambargosuna rağmen satılan ve değeri 790 milyon doları bulan silah satışında, bazı Fransız siyasetçilerine, nüfuzlarını kullanarak silah satıcılarından komisyon almaktan dava açılmıştı. Pierre Falcone ve Rus kökenli İsrail vatandaşı Arkady Gaydamak da aynı davada 6’şar yıl hapis cezası aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!