Andrew Mango hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Andrew Mango hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 09:40

İstanbul doğumlu ünlü İngiliz tarihçiAndrew Mango (88) önceki günLondra’da hayata veda etti. YazdığıAtatürk biyografisiyle tanınanMango, uzun yıllar BBC TürkçeServisi’ni de yönetmişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE uzmanı ünlü İngiliz tarihçi, gazeteci ve yazar Andrew Mango İngiltere’nin başkenti Londra’da önceki gün 88 yaşında hayatını kaybetti. 1926 yılında İngiliz-Rus bir ailenin üç oğlundan biri olarak İstanbul’da dünyaya gelen Mango, 1986 yılında emekli olana dek Londra’daki BBC Dünya Servisi’nde görev yapmış ve 1958-72 yılları arasında da BBC Türkçe Servisi’nin başkanlığını yürütmüştü. Doktorasını Londra Üniversitesi’nde Fars Edebyatı üzerine yapan ve Türkçe’nin yanı sıra Farsça ve Arapça’yı da akıcı olarak konuşan ünlü tarihçi, BBC’den emekli olduktan sonra Türkiye çalışmalarına odaklanmış ve 1999 yılında kaleme aldığı ‘Atatürk: Modern Türkiye’nin Kurucusu’nun Biyografisi’ isimli kitap ile hem Türkiye’de hem de dünyada ün kazanmıştı.

TÜRK SİYASETİNİ YAKINDAN TAKİP ETTİ
Eleştirmenler, Atatürk’e büyük sevgi ve saygı duyduğu bilinen Mango’nun buna rağmen diğer Kemalist yazarlardan farklı olarak kitapta “Atatürk’ün kişiliğinin ve mirasının dürüst bir tasvirini yaptığını” belirtmiş ve “kitabın Atatürk döneminde Türkiye’deki hayatla ilgili gerçekçi ve başarılı bir çalışma” olduğunu ve “Atatürk mitine yeni bir bakış açısı getirdiğini” yazmışlardı.

Mango kitabında Atatürk’ü baskıcı bir diktatör olarak gösterdiği yönündeki iddialara “Atatürk’e diktatör demek onu aşağılamaktır. Atatürk bir diktatör değildi. Diktatörler güçü paylaşmazlar. O ise elindeki gücü bir çok insan ve kurumla paylaşmıştı” diyerek yanıt vermişti. Türkiye tarihi kadar modern Türk siyaseti ile de yakından ilgilenen Mango, hayatı boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı sırasında Ermeni tebaasına karşı uyguladığı tehcir nedeniyle meydana gelen ölümlerin soykırım kabul edilemeyeceğini savunmuş ve bu konuda bir çok seminerde yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!