Andrej Pejic,cinsiyet değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Andrej Pejic,cinsiyet değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 13:03

Podyumlar en ünlü androjen modelini kaybetti ama yeni bir kadın top model kazandı.

Haberin Devamı

Moda dünyasında çığır açan Andrej Pejic, cinsiyet değiştirme ameliyatı oldu. Peki yeni adıyla Andreja’yı şimdi neler bekliyor?

“İki cinsiyet arasında sıkıştım. Hayatım kolay değil.” 2012’deki röportajımızda, moda dünyasında çığır açan androjen model Andrej Pejic, durumunu böyle anlatmıştı.

Henüz 20 yaşındaydı ve büyük hedefleri vardı: “Victoria’s Secret podyumunda yürümek istiyorum, Sports Illustrated’a kapak kızı olmak da. Üstüne bir de âşık olur, yuva kurarsam her şey enfes olur.Angelina Jolie gibi, her ülkeden bir çocuğum olsa mesela.” ‘Çocuk da yaparım, kariyer de’ kafasındaydı kıssadan hisse. Aşk meşk meseleleri kısmet ama, onun kadar güzel bir modelin diğer hayallerinin gerçekleşmemesi için ilk bakışta bir neden yoktu.

Boyu 188 santimetreydi, kilosu ise taş çatlasa 50. Meleklere benzeyen yüzü, edalı tavrıyla sadece bana değil, benim diyen top modele de “Bu kadınsa ben neyim?” dedirten bir hali vardı. Ama bu soruda bir mantık hatası vardı: O bir erkekti.

Moda dünyası için önemli bir konu değildi bu. Bir yıl içerisinde tasarımcıların en paylaşamadığı isim olmuştu. Jean Paul Gaultier defilesine transparan bir gelinlikle çıkmış, Marc Jacobs’ın ilham perisi ilan edilmiş, Dossier dergisine kapak olmuştu.

Çekim aşırı seksi olduğu için dergi poşete girmişti, ama olsun, reklamın da iyisi kötüsü olmazdı. Ancak Sırp modelin işleri de hep ‘tıkırında’ değildi. Kuliste kadın top modeller ‘iş çalıyor’ diye kendisine kötü davranıyordu. Ayrıca okuyucu kitlesi ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan dergiler pek ayılıp bayılmıyordu onunla çekim yapmaya... Misal, onu 2011’de ‘en seksi 100 kadın’ listesine 98’inci sıradan alıp, erkek olduğunu öğrenince apar topar atan FHM, ‘Kusura bakmasın, erkek olduğunu bilmiyorduk’ açıklamasını yapmıştı.

2011’de Jean Paul Gaultier defilesinde transparan bir gelinlikle yürüyen 22 yaşındaki manken, androjen model trendini başlattı. O günden bu güne modelin ‘erkeksi’ bir pozu olmadı.

Sports Illustrated kapakları, Victoria’s Secret podyumları pek de ulaşılabilir görülmüyordu hal böyleyken. Nasıl olacaktı bu işler? Omuzlarını silkti Sırp model: “Bacak arasıyla cinsiyet tanımlanmaz, meleklerin de cinsiyeti yoktur” dedi.

“Ama transseksüel model Lea T. arkadaşım. Ara sıra cinsiyet değiştirme işini konuşuyoruz. Hayatım zorlukları aşmakla geçti, 5 yaşımda mülteci kampında oynuyordum ben. Bir operasyon da beni zorlamaz ama gerekli mi, henüz emin değilim.”

Aradan iki yıl geçti, Andrej Pejic cinsiyet değiştirme operasyonu geçirdiğini açıkladı. Yeni adı ‘Andreja’ yazılı bir kolyeyle poz vererek, “Yeniden bakire olarak doğmak bir harika!” cümlesiyle de web sitesinde dosta düşmana ilan etti.

People dergisine verdiği röportajda da, “Hayatım boyunca kız olmayı istedim, en sonunda da oldum” dedi. Peki bu dönüşüm sürecinde neler oldu?

9 yaşında annesi, anneannesi ve abisiyle Bosna Savaşı’ndan kaçarak Avustralya’ya sığınan model her ne kadar kendisini ‘çetin ceviz’ olarak tanımlasa da üç ay süren operasyon sürecini pek de güle oynaya kabul etmedi: “Tabii ki heyecanlı ve sinirliydim. Ama doktorum prosedürü uzun uzadıya anlattı. Ruh halim de hazırdı.

13 yaşınmda Google’da ‘cinsiyet değiştirme’ kelimelerini aradığımdan beri bunu düşünüyorum zaten. Ailem de destekledi kararımı. Liseden Andrej olarak mezun olur, sonra yeni hayatıma başlarım diye düşünüyordum. Ama işler planladığım gibi olmadı.”

Pejic’in ameliyatını ertelemesine neden olan ‘aksilik’ 17 yaşında McDonald’s’ta çalışırken keşfedilmesi. Apar topar Paris’e yollanan model çıkış dönemini şöyle anlatıyor: “İlk iki yıl çok süründüm. Moda dünyası beni nereye oturtacağını bilemedi. Kadın desen kadın değil, erkek desen erkek değil.

Gaultier defilesinden sonra işler patladı. Bana bu kadar yoğun ilgi varken, operasyonla göz önünden kaybolma riskini alamadım. Yine de son bir buçuk yıldır hep bunu düşünüyordum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!