"Anadolu'ya Yolculuk" sergisi Londra'da

Güncelleme Tarihi:

Anadoluya Yolculuk sergisi Londrada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 19:54

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, dağılan SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov ve eski papa 2. Jean Paul gibi pek çok ünlü ismin büstlerini yapmakla tanınan heykeltıraş David Cregeen ile fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan'ın "Sonsuz Görüntüler: Anadolu'ya Yolculuk" sergisi Londra'da açıldı.

Haberin Devamı

The Royal Geographical Society’de açılan sergiyi Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan da gezdi. Her iki sanatçıyla sohbet eden ve çalışmaları hakkında bilgi alan Büyükelçi Alpogan, bir Türk sanatçının Londra’daki en saygın sivil toplum kuruluşlarından birinin salonunda sergi açmasının önemli bir tanıtım fırsatı olduğuna ve bu tür organizasyonların sayısının artırılmasının önem taşıdığına işaret etti. Alpogan, fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan’ın görüntüleriyle Türkiye özlemini bir kez daha derinden hissettiğini belirtti. Liberal Demokrat Parti’nin Parkinson hastası olan eski liderlerinden Jeremy Thorpe da tekerlekli sandalye üzerinde sergiyi gezdi.

Açılışın ardından düzenlenen seminerde her iki sanatçı da eserlerini ve çalışma şartlarını anlattı. Onan’ın bir de dia gösterisi sunduğu seminerin ardından düzenlenen kokteyle, aralarında İngiliz aristokratların da bulunduğu kalabalık bir topluluk katıldı. Sergi, 14 gün boyunca açık kalacak.

David Cregeen, aralarında Kraliçe 2 Elizabeth, 101 yaşında ölen İngiliz monarşisinin ana kraliçesi, Papa 2. Jean Paul, İngiltere’nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher, eski SSCB lideri Mihail Gorbaçov, Güney Afrikalı lider Nelson Mandela ve Sabancı ailesi fertlerinin de yer aldığı pek çok ünlü ismin büstlerini yapmasıyla tanınıyor.

Halen 'Tarihin Yüzleri' adlı bir projesi olan Cregeen, projesini ünlü sanat koleksiyoncusu Dr. Arthur Sackler ile birlikte yürütüyor. Çalışmalarını tamamlamasından sonra Sackler Vakfı tarafından açılacak bir sergiyle bütün eserlerini sergilemesi beklenen Cregeer, 1990 yılından bu yana Türkiye’de yaşadığını ve Anadolu’nun kendisi için önemli bir ilham kaynağı oluşturduğunu ifade etti. Büst ve heykellerini 2 ay ile 2 yıl arasında değişen sürelerde tamamladığını belirten Cregeen, büstlerinde keskin çizgilerin yer aldığını, ancak kadın ve çocukları erkeklere göre daha yumuşak çizgilerle tasarladığını belirtti.

Pek çok uluslararası ödülün sahibi olan fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan da, düzenlediği pek çok sergi ve katıldığı festivallerde sunumlarıyla tanınıyor. 2005 yılında 'Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi' isimli çalışmanın genel yayın yönetmenliğini üstlenen sanatçı, 40 kitaba ulaşan serinin 30 numaralı kitabında da kendi eserlerini sergiledi.

Onan, Londra’daki sergide yer alan ve Toroslar, Akseki, Selge Antik Kenti ve çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda Yörüklerin yaşamını anlatan serinin Yörük kültürünün zenginliğini gözler önüne serdiğini belirtti. Onan, yazın mağaralarda ve kıl çadırlarda yaşayan Yörüklerin aslında evleri ve hayvan sürüleri olan varlıklı insanlar olduklarını, Yörüklüğün onlar için bir kültür ve yaşam biçimi olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

Timurtaş Onan, Cregeen ile birlikte açtıkları sergide kendilerini destekleyen THY, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sofra-Özer grubu ve Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!