Almanya'nın Türk kaplanları

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın Türk kaplanları
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 11:27

Göçmen kökenli işadamları Almanya’nın riskli yabancı ülkelere açılmasında çok büyük bir şans. Alman işadamları yatırım yapayım mı diye düşünürken, göçmen kökenliler atı alıp Üsküdar’ı geçiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de 1980’li yıllardan günümüze kadar ekonomi ve sanayide ülkeye çağ atlattıran işadamları için

Almanyanın Türk kaplanları
Anadolu Kaplanları dendi. Anadolu Kaplanları başta Denizli, Gaziantep, Kayseri, Balıkesir gibi kentlerden çıktı. Şimdi benzeri bir gelişme Almanya’da yaşanıyor... Genç, dinamik, cesur, gözü kara göçmen kökenli işadamları Almanya’nın Kaplanlarını oluşturuyor. Çoğunluğu Türkiye kökenli. Bu göçmen kökenli işadamları Almanya’nın Afrika ve Asya’da, riskli, yabancı ülkelere açılması için büyük bir şans. Alman işadamları riskli bölgelerde kılı kırk yararken, onlar gözü kara dalıyor ve başarıyorlar da...

Almanyanın Türk kaplanları

Ragıp Aydın’a ekonomi dalındaki ödülü Almanya Meclisi Müsteşarı İris Gleicke verdi.

ŞU AN İKİNCİ AMA...

Geleceğin Almanya Kaplanı bu işadamları, pazartesi akşamı başkent Berlin’de bir araya geldi. Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) hem de Berlin’in göbeğinde, Brandenburg Kapısı önündeki Allianz Forum’da bu toplantıyı düzenledi ve İşverensel Çeşitlilik Ödülleri dağıttı. Ekonomi dalında ödülü Raynet’in CEO’su Ragıp Aydın aldı. Törende Almanya Kaplanlarından bazılarını tanıma fırsatı buldum. Ragıp Aydın’ın yazılım şirketi Raynet, şu an dünya ikincisi. Ama Ragıp Aydın, “Dünya lideri olacağız. Alman ordusunda 140 bin bilgisayarın yazılım programı, MediaMarkt, Saturn gibi büyük alışveriş mağazalarının kasa programları bize ait” diyor. Ragıp Aydın işçi çocuğu olarak Almanya’ya gelenlerden. Makine mühendisliği okumuş. İş bulamayınca, informatik eğitimi alıp Paderborn’da yazılım şirketi kurmuş.

HER ALANDA VARLAR

Genç Almanya Kaplanları hemen her alanda var. Cüneyt Çeliktaş, İMT şirketinin Afrika distribütörü. Motor yağlarını geri dönüştürüyorlar. Gemilerden TIR’lara, hidrolik santrallere varıncaya kadar motor yağlarının dört kez geri dönüşümünü sağlıyorlar. 130 kilo ağırlığında seyyar bir makineyle yapıyorlar bunu. Makineyle limana gidip yerinde yağı dönüştürüyorlar. Makinenin fiyatı 25 bin Euro. Ama temsilcilik de veriyorlar. Temsilcilik verdikleri ülkelerde bir üçüncü kişiye makine satmıyorlar.
Sadece Almanya değil İspanya, Avusturya, İsviçre gibi Avrupa ülkelerine yerleşip burada iş yapanlar da var.

MADRİD’DE 2 BİN TANE

Ayhan Erik bunlardan biri. Almanya’da makine mühendisliği okumuş. Şimdi İspanya’nın başkenti Madrid’de Glocal adlı şirketiyle danışmanlık hizmeti veriyor. “Madrid’te 2 bin civarında Türkiye kökenli var” diyor.
Mümin Yıldız, Schneider adlı firmasıyla tüm dünyaya ticari araç pazarlıyor.

POŞET YERİNE BEZ TORBA

Törende çevre örgütü temsilcileri göçmen kökenli Almanya Kaplanlarına poşetin çevreye verdiği zararı anlattı. Tanja Menkel, “Almanya’da yılda 5 milyar, Berlin’de saatte 30 bin poşet tüketiliyor. Hem üretimde hem de geri dönüşümde poşet başına çevreye 90 gram, CO2 dediğimiz karbondioksit gazı salınıyor. Bu çevreye çok zararlı. İşverenleri naylon poşet yerine bez torba kullanmaya teşvik ediyoruz” diyor.

Almanyanın Türk kaplanları


ÇAYELİ’NDEN ÖTEYE...

Törende Türk halk türkülerini, Bavyera nefesli çalgılarıyla yorumlayan Unterbiberger Hofmusik Grubu Bavaturka adlı albümünden parçalar çaldı. Hem de en üst katın Brandenburg Kapısı’na bakan balkonundan Brandenburg Kapısı’na doğru. Çayeli’nden Öteye parçası gecenin sessizliğinde Paris Meydanı’nda yankılandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!