Almanya'nın müttefiklerini dinlediği iddiası

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın müttefiklerini dinlediği iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 17:31

Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Konstantin Notz, Başbakan Angela Merkel'den Alman istihbarat servisinin müttefik ülkeleri dinlenmesini kayıtsız şartsız açıklamasını istedi.

Haberin Devamı

Federal Meclis'te istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi'nin (PKGr) üyesi de olan Notz, Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya istihbaratının, karşılıklı casusluk yapmakla temel hakları
ihlal eden oyunda aktif rol oynadığını belirtti.

Notz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in söz konusu dinlemeleri kayıtsız şartsız açıklamasını ve bu konu hakkında ne zamandan beri bilgi sahibi olduğunu söylemesi gerektiğini ifade etti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter de yarın yayınlanacak "Welt am Sonntag"' gazetesine yaptığı açıklamada, bir yıldan beri ABD'nin dinleme faaliyetleri hakkında tartışmaların yaşandığına dikkati çekerek, bir yıl sonra Alman istihbarat servislerinin de aktif bir şekilde müttefik ülkeleri dinlediğini öğrenmenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Jan Korte de Almanya'nın Dış İstihbarat Servisi'nin (BND) açık bir şekilde devlet içinde devlet olduğunu belirterek, bu olayın sadece PKGr'de değil, Meclis İçişleri Komisyonu tarafından da aydınlatılması gerektiğini kaydetti.

"Der Spiegel" Dergisi, BND'in 2009 yılından beri Almanya'nın NATO'da müttefiki olan Türkiye'yi ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i dinlediğini yazdı.

“Süddeutsche Zeitung” gazetesinde yer alan haberde de BND'nin eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un telefonunun dinlemeye takıldığı iddia edildi.

Haberlere göre, Türkiye'nin 2009'dan beri Alman istihbaratı tarafından izlendiği belirtilirken, Kerry ve Clinton'un tesadüfi şekilde dinlemeye takıldıkları öne sürüldü.

Temmuz başında, BND ve Savunma Bakanlığı'nda çalışan 2 kişinin, ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkması, ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Bunun üzerine Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst düzey temsilcisi, Almanya'nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!