Almanyalı Türk’ün başarısı: Yüzde 30 tasarruf yapacak cihaz icat etti

Güncelleme Tarihi:

Almanyalı Türk’ün başarısı: Yüzde 30 tasarruf yapacak cihaz icat etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2023 10:52

Almanya’da yaşayan start-up sevdalısı Oğuzhan Albayrak, yüzde 30 enerji tasarrufuyla motorların aynı seviyede üretim yapabileceği yeni bir cihaz icat etti. Buluşunu, 25 Mayıs’ta Almanya’nın Heilbronn kentinde tanıtmaya hazırlanan Albayrak, “Bu benim için dünyanın en yaratıcı 100 buluşundan biridir” dedi.

Haberin Devamı

GARAJLARDA doğan ve zamanla dünyanın en büyük şirketleri Microsoft, Amazon, Hewlett-Packard gibi kendi garajında yıllardır fitness (vücut geliştirme veya kendini zinde tutma sporu) aygıtları geliştirip, ‘Plus X Award’ ödülleri alan start-up sevdalısı Oğuzhan Albayrak, enerji krizi tedirginliği yaşanan bir dönemde, kendi deyimiyle ‘devrin devrimi’ne imza attı. 2018 yılında ‘Albayrak Innovation’ şirketini kurarak ‘uready’ markasıyla ürünlerini piyasaya süren Albayrak, 2021 yılından beri üzerinde çalıştığı ve motorların daha verimli çalıştırılması için tahrik gücünü artırıcı bir sistem sayesinde yüzde 30 enerji tasarrufuyla aynı düzeyde üretim yapabileceği yeni bir cihaz icat etti.

İKLİM KORUMASI İÇİN ÖNEMLİ
Albayrak, “Bu benim için dünyanın en yaratıcı 100 buluşundan biridir” derken, özellikle yenilenebilir enerji üreten rüzgâr türbinleri, su değirmenleri ve başka alanlarda bu buluş sayesinde büyük ölçüde enerji tasarrufu yapılabileceği gibi karbondioksit salınımındaki azalmayla iklim korumasına önemli katkıda bulunulacağının da altını çizdi. Geliştirdiği sistemin jeneratörlerde de kullanılabileceğini belirten Albayrak, felaket dönemlerinde elektrik tedariki için kolay bir biçimde devreye sokulabileceğini söyledi. İcat ettiği cihazın tanıtımının 25 Mayıs’ta ‘Bildungscampus 1, 74076 Heilbronn’ adresindeki Campus Founders’te yapılacağını ve şimdiden çok heyecanlı olduğunu belirten Oğuzhan Albayrak, “İlgi duyan büyük Türk şirketlerinin de o.albayrak@uready.de mailine not geçerek katılımlarını bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

AUDİ VE DAİMLER’DE ÇALIŞTI
Almanya’da yaşayan ancak annesi henüz kendisine hamileyken hastalandığı için Türkiye’ye gitmek zorunda kalan Albayrak, 1977 yılında Kayseri’de doğdu. Henüz 3 aylıkken annesiyle birlikte Almanya’ya geldi ve Baden-Württemberg eyalet sınırları içindeki Heilbronn kentinin Untereisesheim beldesinde ilkokulu, Obereisesheim’da da ortaokulu bitirdi. 1993 yılında Neckarsulm’daki Almanya’nın otomotiv devlerinden Audi’de endüstri teknisyenliği dalında meslek eğitimine başladı. Başarıyla tamamladı. Audi’de bir süre çalıştıktan sonra 1999 yılında Daimler Benz AG’in Sindelfingen’deki tesislerine iş başı yaptı. 9 yıl çalıştıktan sonra serbest çalışmayı tercih etti ve start-up şirketi kurarak ağırlığı ilgi duyduğu ‘yeni ürünler üretmeye’ verdi. Sırtı ve eklemleri yormayan fitnes aletleri (Vertikal Situp Bank), karın kaslarını geliştirici ayakta ‘T’ tipi antrenman aleti (AB Pump) ve Uredy marka E-Trike (üç tekerlekli elektrikli bisiklet) ile e-scooterler üreterek ‘Plus X Award’ ödülleri aldı. Şimdi de ‘Dünyanın en yaratıcı 100 buluşundan biri’ dediği yeni bir cihaz icat etti. Bir dönemler Amerikan futbolu da oynayan Oğuzhan Albayrak, 2004 yılında Güney Almanya Vücut Geliştirme Şampiyonu ve Almanya ikincisi oldu. Daha sonraları da yetenekli genç tenisçilere kondisyon antrenörlüğü yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!