Almanya'dan Kılıçdaroğlu'na ilk mesajlar

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Kılıçdaroğluna ilk mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2010 16:21

Almanya’daki bazı Türk kökenli politikacılar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkalığına seçilmesini genelde olumlu karşıladı.

Haberin Devamı

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu’na yeni görevinde başarılar dileyerek, "Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Önümüzdeki günlerde çalışmaları göreceğiz. Umarım CHP memur ve emekli partisi görünümünden çıkıp, daha geniş kesimlere hitap eden, Batı standartlarına uygun bir sosyal demokrat parti haline dönüşür. Küskünleri barıştırır. İktidarın karşısında güçlü bir muhalefet olmazsa despotizm olur" diye konuştu.

Almanya’nın önde gelen seyahat ve turizm şirketlerinden Öger Tours’un sahibi ve eski Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Vural Öger de Türkiye’de demokrasi açısından güçlü bir muhalefet partisinin olması gerektiğini ifade ederek, "Umarım Türkiye’de tek partinin hakimiyetine karşı, sosyal demokrat bir anlayışta yeni bir yapılanmaya gidilir. Bu şekilde merkezin sağındaki ile merkezin solundaki partiler de dengelenir. Umarım Kılıçdaroğlu, CHP’yi Avrupai anlamda bir sosyal demokrat parti haline getirir. Bu da ekibine bağlı. Hangi ekiple çalışacak, bekleyip göreceğiz. Batı ile ilişkileri iyi tutan, AB’yi ve serbest piyasa ekonomisini destekleyen bir sosyal demokrat partiye ihtiyaç var Türkiye’de. Türkiye’deki her türlü sosyal demokrat hareketi de gönülden desteklerim" dedi.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) eski Federal Meclis üyesi Lale Akgün, Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesine "çok sevindiğini" belirterek, "Güzel bir gelişme. Kılıçdaroğlu, güzel bir program hazırlarsa CHP Türkiye’de iktidara bile gidebilir. Deniz Baykal belirli konulara saplanmıştı. Onlar da önemliydi, ancak bazı sosyal konulara değinmeden seçimi kazanmak zor. Bazı şeyleri AK Parti’ye bırakmıştı. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Gandi’si olarak yorumlanıyor. Kendisinin Alevi olması da iyi bir işaret. Eğer Alevileri, Kürtleri, işçileri ve diğer azınlıkları içine alan bir parti haline dönüşürse, CHP’nin gelecekte iktidar olacağına inanıyorum" diye konuştu.

"CHP’den teklif gelirse Türkiye’de siyaset yapmayı düşünür müsünüz?" sorusuna Akgün, "Hiç düşünmedim. İyi bir fikir. Çok cazip doğrusu. Beni canlandırıyor, siyasete heveslendiriyor. Türkiye’de yeni kapılar açılıyor" yanıtını verdi.

SPD Berlin Eyalet Meclisi üyesi Bilkay Öney, Kılıçıdaroğlu’nun genel başkanlığa seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Artık dönem değişti. Yani liderlerin değişmesi gerekiyor. Bütün partiler birbirinin benzeri haline geldi. Bu nedenle kişilik, liderlik daha fazla ön planda. Kılıçdaroğlu da iyi bir seçim. Kendisini kutluyorum ve Türkiye için hayırlı işler yapmasını diliyorum" dedi.

SPD’li Türk-Alman Parlamenterler Dostluk Grubu Başkanı Johannes Kahrs da, CHP’nin "gerçek bir sosyal demokrat parti haline gelmesi" gerektiğini ifade ederek, "Her şeyden önce Kılıçdaroğlu’nu tebrik ediyorum. Ankara’da kendisi ile tanışma fırsatı bulmuştum. Deniz Baykal ile anlaşamamıştık. CHP ve sosyal demokrasi yönünde CHP’deki ön yargılar umarım kırılır. CHP bugüne kadar gerçek bir sosyal demokrat parti gibi hareket etmedi. Hatta AK Parti’nin birçok konuda daha ilerici söylemleri vardı. CHP bu nedenle gerek Almanya’da, gerekse Avrupa’da muhatabımız olmadı. Umarım bu tablo değişir. Ancak bu zor ve uzun bir süreç olacağa benziyor" şeklinde görüş belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!