‘Almanya’da yeni bir partiye ihtiyaç var’

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya’da yeni bir partiye ihtiyaç var’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2023 10:48

Yıllardır üyesi olduğu ve 2015-2019 yıllarında Federal Meclis Grubu Eş Başkanlığı’nı yaptığı Sol Parti yönetimiyle ters düştüğü için yeniden milletvekili adayı olmayacağını aylar önce ilan eden, yeni bir parti kurmak için son aşamaya geldiği söylenen Sahra Wagenknecht’e ailesinden de tam destek geldi. Wagenknecht’i eşi Oskar Lafontaine, Almanya’da yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

1985-1998 yıllarında Saarland Başbakanı, 1995-1999 yıllarında SPD Genel Başkanı olarak görev yapan ve dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’le anlaşamadığı için 1998 yılında üstlendiği Federal Maliye Bakanlığı’ndan istifa eden, daha sonraları partisini terk eden Oskar Lafontaine, eşi Sahra Wagenknecht’e tam destek verdi. 2007-2010 yıllarında Sol Parti Eş Başkanlığı da yapan Lafontaine, “Almanya’nın sosyal adaleti ve barışı savunan yeni bir partiye ihtiyacı var” diyerek, Wagenknecht’in kurmayı düşündüğü partinin hedefine dönük sinyaller de verdi. 16 Eylül’de 80 yaşına girecek olan Oskar Lafontaine, kendisinin yeni kurulacak bir partide görev almayı düşünmediğini belirtti.

‘Almanya’da yeni bir partiye ihtiyaç var’

Sahra Wagenknecht

Haberin Devamı

SPD’den Willy Brandt’ın sosyal adalet ve barış politikasından uzaklaştığı için, Sol Parti’den de yine adalet ve barış hedeflerini terk ettiği için ayrılan Lafontaine, “Almanya’daki parti sisteminde ciddi bir boşluk var. Bu nedenle de dar gelirliler ile emekli aylığı düşük olan insanlar, kendilerini sağ popülist AfD’nin daha iyi temsil ettiğini düşündükleri için sağa kaydılar. Ama AfD ‘küçük insanların partisi’ değildir. Zira AfD, yeni liberal ekonomi politikasını ve sosyal devletin küçültülmesini savunmaktadır” dedi. Lafontaine, açıkça söylemese de eşi Sahra Wagenknecht’in kurmayı planladığı yeni partinin AfD’nin oy oranını azaltacağı sinyalini de verdi.
Sahra Wagenknecht, yeni parti kurma planlarıyla ilgili açıklamalarda bulunmazken, yakın çevresinden edinilen bilgilere göre, parti ‘Ekonomik Sağduyu, Sosyal Adalet, Özgürlük, Barış” temel ilkeleri ağırlıklı olacak.

BAKMADAN GEÇME!