Almanya'da süt krizi yolda

Güncelleme Tarihi:

Almanyada süt krizi yolda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 20:46

Almanya'da süt üreticisi çiftçiler, üretim maliyetlerini karşılamak için ham sütün alım fiyatının 43 Cent'e çıkarılması amacıyla başlattıkları boykotlarının 3. gününde, Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti'nin batısında bulunan Upahl kentindeki Hansano isimli mandıranın önünde traktörlü eylem gerçekleştirdiler.

Haberin Devamı

Kuzey Almanya'nın en büyük mandırası olan Hansa'ya giriş ve çıkışları 50 traktörle engelleyen öfkeli çiftçiler, önceki gün de Uphal kentine giden karayolunu bloke etmişlerdi. Çiftçiler, polisli yaptıkları pazarlık sonucu yol kapatma eylemini sona erdirmişlerdi.

Çiftçilerin önünde eylem yaptığı Hansano Mandırası'nın sözcüsü Roland Frölich, "Bizim hedeflerimiz çiftçilerle aynı. Biz de süt üretim fiyatının makul seviyeye çekilmesini istiyoruz" dedi. Sözcü, Hansano Mandırası'na ait arazinin üzerinde başka şirketlerin de bulunduğunu hatırlatarak, çiftçilerden yol kapatma eylemini sona erdirmelerini, polisten de gerekli tedbirler almasını istedi.

Bu arada çiftçilerin eylemi dolaysıyla, mandıraların dün piyasadan yüzde 70 oranında daha süt satın aldığı bildirildi. Almanya Sütçüler Birliği'nin verdiği bilgiye göre, ülke genelindeki 100 bin süt üreticisi çiftçiden 70 bini, sun sütmama eylemine katılıyor.

Mandıralarda süt tükeniyor

Süt üreticisi çiftçilerin, sütün litre başına alım fiyatının 27 Cent'ten en az 40 Cent'e yükseltilmesi amacıyla başlattıkları "süt satmama eylemi" nedeniyle, ülke genelindeki mandıralar piyasadan satın aldıkları süt miktarı ortalama yüzde 42 oranında düştü.

Alman Sütçüler Birliği (BDM) tarafından yapılan açıklamada, çiftçilerin boykotunun meyve vermeye başladığına işaret edilerek, "Piyasaya süt satışı büyük oranda düşürüldüğü için bazı mandıralar sütsüz kalmaya başlamıştır" denildi. Kimratshofen'deki peynir üreticisi Emmentalerwerken Müdürü Hubert Dennemoser, vardiyaları düşürdüklerini belirtirken, Bayreuth'taki peynir üreticisi mandıralar da, üretimi en aza indirdiklerini açıkladı.

Almanya'nın önde gelen mandıralarından Breisgaumilch, son günlerde yüzde 65 oranında daha süt alımı gerçekleştirdiklerini belirtirken, süt alımı yüzde 30 oranında düşen Ravensburg'daki Omira mandırası sahibi Wolfgang Nuber, "Yavaş yavaş çiftçilerin boytotunu hissetmeye başlıyoruz" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!